Studiu: Vaccinul NU reduce infecția; țările cu procent de vaccinare mare au rata mare de infectare

by | 17 Dec 2021 | Sănătate

Un studiu publicat recent a investigat relația dintre procentul de populație complet vaccinată și numărul de cazuri noi de COVID-19 din 68 de țări și din 2947 de județe din SUA. Autorii S. V. Subramanian și Akhil Kumar au dorit să afle dacă zonele cu populație vaccinată în număr foarte mare au mai puține cazuri decât cele mai puțin vaccinate.

Vaccinurile reprezintă în prezent principala strategie pentru combaterea COVID-19 în întreaga lume. De exemplu, narațiunea legată de creșterea continuă a cazurilor noi în Statele Unite (SUA) și Europa este susținută a fi determinată de zonele cu rate scăzute de vaccinare.

La nivel de țară, nu pare să existe o relație vizibilă între procentul de populație complet vaccinată și cazuri noi de COVID-19 în ultimele 7 zile (Fig. 1). De fapt, linia de tendință sugerează o asociere puțin pozitivă, astfel încât țările cu un procent mai mare de populație complet vaccinată au cazuri mai multe de COVID-19 la 1 milion de oameni.

În special, Israelul, cu peste 60% din populația sa complet vaccinată, a avut cele mai mari cazuri de COVID-19 la 1 milion de persoane din ultimele 7 zile. Lipsa unei asocieri semnificative între procentul de populație complet vaccinată și noile cazuri de COVID-19 este exemplificată în continuare, de exemplu, prin comparația dintre Islanda și Portugalia. Ambele țări au peste 75% din populație complet vaccinată și au mai multe cazuri de COVID-19 la 1 milion de oameni decât țări precum Vietnam și Africa de Sud, care au aproximativ 10% din populație complet vaccinată.

De asemenea, în județele din SUA, mediana noilor cazuri de COVID-19 la 100.000 de persoane în ultimele 7 zile este în mare măsură similară între categoriile procentuale de populație complet vaccinată (Fig. 2). În special, există, de asemenea, variații substanțiale în județ în ceea ce privește cazurile noi de COVID-19 în cadrul categoriilor de populație procentuală complet vaccinată.

De asemenea, pare să nu existe nicio scădere semnificativă a cazurilor de COVID-19 corelată cu procente mai mari de populație complet vaccinată (Fig. 3).

Din primele 5 județe care au cel mai mare procent de populație complet vaccinată (99,9–84,3%), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) identifică 4 dintre ele drept județe cu transmitere „înaltă”. județele Chattahoochee (Georgia), McKinley (New Mexico) și Arecibo (Puerto Rico) au peste 90% din populație complet vaccinată, toate trei fiind clasificate ca transmisie „înaltă”.

În schimb, dintre cele 57 de județe care au fost clasificate drept județe cu transmitere „scăzută” de către CDC, 26,3% (15) au un procent din populație complet vaccinată sub 20%.

Observații cheie:

1. Mai mult, într-un raport lansat de Ministerul Sănătății din Israel, eficacitatea a 2 doze de vaccin BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) împotriva prevenirii infecției cu COVID-19 a fost raportată a fi de 39%, substanțial mai mică decât studiul. eficacitate de 96%.

2. De asemenea, se constată că imunitatea derivată din vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea să nu fie la fel de puternică ca imunitatea dobândită prin recuperarea din virusul COVID-19.

3. De asemenea, a fost raportată o scădere substanțială a imunității de la vaccinurile ARNm la 6 luni după imunizare.

4. Chiar dacă vaccinările oferă protecție persoanelor împotriva spitalizării severe și a decesului, CDC a raportat o creștere de la 0,01 la 9% și de la 0 la 15,1% (între ianuarie până în mai 2021) a ratelor de spitalizări și, respectiv, de decese, în rândul celor complet vaccinați.

Concluzii

Pe scurt, chiar dacă ar trebui depuse eforturi pentru a încuraja populațiile să se vaccineze, aceasta ar trebui făcută cu umilință și respect. Stigmatizarea populațiilor poate face mai mult rău decât bine. Important este că alte eforturi de prevenire non-farmacologică (de exemplu, importanța igienei de bază a sănătății publice în ceea ce privește menținerea distanței de siguranță sau spălarea mâinilor, promovarea unor forme mai frecvente și mai ieftine de testare) trebuie reînnoite pentru a atinge echilibrul învățării de a trăi. cu COVID-19, în același mod, continuăm să trăim 100 de ani mai târziu, cu diverse modificări sezoniere ale virusului gripal din 1918.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading