Suedia afectată mult mai puțin de Omicron decât vecinele

by | 5 Jan 2022 | Sănătate

Suedia se confruntă în prezent cu cel mai mic val de infecții cu Omicron Covid din oricare dintre vecinii săi scandinavi. La o medie constantă de sub 500 de cazuri la milion, este mai mică decât Norvegia (700), Finlanda (1100) și Danemarca (3000). Decesele zilnice de Covid sunt sub 0,5 per milion – jumătate din Norvegia și o treime din Finlanda sau Danemarca.

Într-un interviu cu Svenska Dagbladet, profesorul Lone Simonsen de la Universitatea Rosklide din Danemarca a spus că nu este încă clar ce explică diferența:

Norvegia și Danemarca s-au deschis mai devreme decât Suedia. Este posibil ca Suedia să fie într-un alt punct al pandemiei. Dar m-am întrebat dacă strategia lor timpurie din primăvara lui 2020, care a dus la o imunitate mai mare decât aici, ar putea fi de ajutor acolo acum, pe lângă vaccin.

Valul danez a fost cel mai dramatic până acum, dar șefii din domeniul sănătății de acolo își exprimă încrederea că natura mai blândă a variantei Omicron va însemna că viața normală se poate relua în scurt timp.

Rata mortalității în Suedia este în prezent la jumătate față de cea a vecinilor săi

Tyra Grove Krause, epidemiolog șef la Centrul național de boli „SSI”, a declarat pentru TV2 danez că riscul de a ajunge în spital este jumătate față de variantele anterioare și că vârful va ajunge mai târziu în ianuarie.

Lone Simonsen este de acord că Danemarca va trece în curând prin ce este mai rău și că mulți danezi nici măcar nu vor ști că sunt infectați. Ea este încrezătoare că nu va exista o mortalitate excesivă semnificativă:

În Africa de Sud s-a înregistrat o răspândire uriașă a infecției, combinată cu o mortalitate excesivă foarte scăzută. Se pare că Omicron este mult mai blând decât mutațiile anterioare ale virusului. Și am văzut date din Canada, Scoția și Londra care indică același lucru, la populații care sunt mai asemănătoare cu suedezii sau danezii, cu o rată mare de vaccinare și populație mai în vârstă.

Etichete: Omicron | Suedia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading