Suedia extinde pe termen nelimitat suspendarea administrării vaccinului Moderna la persoanele sub 31 de ani

by | 24 Oct 2021 | Sănătate

Suedia e a extins pe termen nelimitat interdicția utilizării vaccinului Moderna la persoanele care s-au născut după anul 1990, raportează cotidianul britanic Daily Mail. Anterior, administrarea vaccinului Moderna la această categorie de vârstă fusese suspendată până la data de 1 decembrie 2021. Suedia este unul dintre cele 4 state nordice care au restricționat folosirea vaccinului Moderna la persoanele tinere. Decizii similare au fost luate de către Danemarca, Islanda și Finlanda. De asemenea, Norvegia recomandă tinerilor să nu folosească dozele Moderna, dar încă nu au interzis efectiv acest vaccin la această categorie de vârstă.

Toate satele nordice care au luat astfel de decizii citează un studiu nepublicat încă, potrivit căruia există o asociere puternică între administrarea vaccinului Moderna și apariția miocarditelor la persoanele tinere și în special în rândul bărbaților.

Agenția de Sănătatea Publică din Suedia a susținut că datele demonstrează „un risc ridicat al unor efecte adverse, precum inflamarea mușchiului cardiac sau a pericardului, respectiv a învelișului inimii”.

Deciziile celor 5 state nordice au loc în perioada în care, conform The Wall Street Journal, autoritatea Food and Drug Administration din SUA a amânat autorizarea vaccinului Moderna pentru adolescenții cu vârsta între 12-17 ani, ca urmare a unor îngrijorări privind riscurile care pot apărea la această categorie.

Aceleași riscuri de miocardită și pericardită sunt menționate și în prospectul vaccinului Pfizer. Însă riscul este mai mic decât în cazul Moderna, cel mai probabil datorită dozajului mai mic de ARN mesager. O doză de vaccin Pfizer are 30 mg de ARNm, în timp ce o doză de vaccin Moderna conține 100 mg de ARNm.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading