Surpriză mare în Israel: Nici a patra doză nu previne infectarea cu Omicron

by | 18 Jan 2022 | Sănătate

Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a noului coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Israel, informează Reuters.

Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze „booster” într-un studiu clinic la care au participat angajaţii acestei clinici şi au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană.

Acestea au fost comparate cu un grup de control care nu a primit a patra injectie. Cei din grupul Moderna au primit anterior trei injecții cu vaccinul Pfizer.

Vaccinurile au dus la o creștere a numărului de anticorpi „chiar puțin mai mare decât ceea ce am avut după a treia doză”, a spus Regev-Yochay.

„Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron”, a declarat ea în faţa reporterilor. „Ştim până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obţine protecţie şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun”, a adăugat cercetătoarea israeliană.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading