UE aprobă vaccinarea la copiii 5-11 ani dar OMS spune că sunt necesare mai multe dovezi

by | 25 Nov 2021 | Sănătate

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, deschizând calea inoculării acestora împotriva coronavirusului.

Obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani din România este de doar 20%, “date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală”, se arată în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății.

Valeriu Gheorghță spune că până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se folosește vaccinul Pfizer și unde vor putea fi vaccinați copiii cu vârsta între 5 și 11 ani.

Vor fi trei posibilități de vaccinare: în cabinetele organizate în centrele adresate populației generale, în centrele din unitățile sanitare și în cabinetele de medicină de familie.

Momentul când va începe efectiv vaccinarea ține de livrarea dozelor, spune Valeriu Gheorghiță. În platforma naţională de programare, la fiecare centru de vaccinare, se va menţiona dacă se pot administra şi vaccinuri pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

Care sunt recomandările OMS pentru vaccinarea copiilor?

Iată un extras din recomandările OMS de pe site-ul oficial:

Vaccinurile COVID-19 sunt sigure pentru majoritatea persoanelor de 18 ani și peste, inclusiv pentru cei cu afecțiuni preexistente de orice fel, inclusiv tulburări autoimune. Aceste afecțiuni includ: hipertensiune arterială, diabet, astm, boli pulmonare, hepatice și renale, precum și infecții cronice care sunt stabile și controlate….

Copiii și adolescenții tind să aibă o boală mai ușoară în comparație cu adulții, așa că, cu excepția cazului în care fac parte dintr-un grup cu risc mai mare de COVID-19 sever, este mai puțin urgent să-i vaccineze decât persoanele în vârstă, cei cu boli cronice și lucrătorii din domeniul sănătății.

Sunt necesare mai multe dovezi cu privire la utilizarea diferitelor vaccinuri COVID-19 la copii pentru a putea face recomandări generale privind vaccinarea copiilor împotriva COVID-19.

Grupul consultativ strategic de experți (SAGE) al OMS a concluzionat că vaccinul Pfizer/BionTech este potrivit pentru utilizare de către persoanele cu vârsta de 12 ani și peste.

 

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading