Vaccinarea obligatorie intră în vigoare în Austria

by | 7 Feb 2022 | Sănătate

Este oficial: De sâmbătă, austriecii cu vârsta peste 18 ani trebuie să fie vaccinați împotriva Covid-19 sau se vor confrunta cu posibilitatea unei amenzi mari, o măsură fără precedent în Uniunea Europeană.

Noua măsură, adoptată pe 20 ianuarie 2022 de Parlament, a fost semnată vineri de președintele Alexander Van der Bellen, acesta fiind punctul culminant al unui proces care a început în noiembrie odată cu răspândirea rapidă a variantei Omicron. Guvernul a decis să continue noua sa abordare mai dură, în ciuda criticilor din țară.

„Nici o altă țară din Europa nu impune vaccinarea obligatorie”, a spus Manuel Krautgartner, care a militat împotriva noii abordări.

În Germania vecină, o lege similară susținută de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz a fost dezbătută luna trecută în Bundestag, camera inferioară a parlamentului, dar nu a înregistrat încă progrese din cauza diviziunilor din cadrul clasei politice.

În ciuda amenințării unei măsuri atât de drastice, rata de vaccinare din Austria nu a reușit să crească, rămânând sub nivelurile din Franța sau Spania.

Asociația umanitară Arbeiter Samariter Bund, care supraveghează unele locuri de vaccinare din Viena, a declarat că a avut o ușoară creștere a prezenței la vaccin în această săptămână. „Am înregistrat o mică creștere de aproximativ nouă procente față de săptămâna trecută”, a declarat pentru directorul organizației, Michael Hausmann. Din media cele aproximativ 7.000 de injecții administrate zilnic în capitală, doar 10 la sută sunt o primă doză, a spus el.

Persoanele nevaccinate sunt în prezent excluse din restaurante, locuri sportive și culturale dar de acum încolo vor fi supuse și amenzilor. Legea se aplică tuturor rezidenților adulți, cu excepția femeilor însărcinate, a celor care au contractat virusul în ultimele 180 de zile și a celor cu scutiri medicale.

Verificările vor începe de la jumătatea lunii martie, cu sancțiuni cuprinse între 600 și 3.600 de euro. Acestea vor fi anulate dacă persoana amendată se va vaccina în termen de două săptămâni de la primirea amenzii.

Etichete: Austria

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading