Vaccinul anti-covid a devenit obligatoriu pentru populația adultă din această țară.

by | 4 Jul 2021 | Sănătate

Toate persoanele peste 18 vor fi obligate să se vaccineze anti-covid, în urma deciziei Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Tadjikistan.

Remarcabil e că cele două vaccinuri folosite în această țară, Astrazeneca și Coronavac au o eficacitate  foarte scăzută în comparație cu majoritatea serurilor anti-covid disponibile în prezent. Astrazeneca asigură imunizarea pentru 76% dintre persoanele vaccinate, în timp ce Coronavac oferă protecție doar pentru 50,56% dintre cei care și-au administrat serul, conform unui studiu realizat în Brazilia.

Mai multe state UE au renunțat la utilizarea vaccinului Astrazeneca sau l-au aprobat doar pentru persoanele mai în vârstă, care au un sistem imunitar mai slab, ceea ce prezintă un risc mai mic de aparițiie a trombozelor la nivelul creierului, cum s-a întâmplat în cazul populației tinere (detalii aici).

În istoria vaccinării mai există o situație în care un guvern a impus vaccinarea obligatorie pentru prevenirea unei epidemii. Administrația Ford a decis, în 1976 vaccinarea obligatorie a populației adulte din SUA, cu scopul de a preveni unei epidemii de gripă porcină. Și atunci a existat o campanie publicitară susținută de celebrități, artiști și lideri politici care susțineau siguranța și beneficiile vaccinului. Ulterior au apărut multe cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat sindromul Guillain-Barre, o afecțiune neurologică în care sistemul imunitar atacă terminațiile nervoase din mușchi, determinând apariția paraliziilor. În final, Centru pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a stabilit că există un risc mai ridicat în rândul persoanelor vaccinate să dezvolte sindromul Guillain-Barre, iar vaccinarea a fost sistată.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading