Vaccinurile nedorite în țările UE sunt donate țărilor sărace sau distruse

by | 30 Jul 2021 | Sănătate

Europa lasă zeci de mii de doze de vaccin COVID-19 să expire, în timp ce doar 1% dintre persoanele din țările cu venituri mici și 28% din populația lumii au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19.

Marți (27 iulie), UE a sărbătorit atingerea obiectivului autoimpus de 70% dintre adulții vaccinați cu cel puțin o doză, plasând blocul printre liderii mondiali atunci când vine vorba de campania de vaccinare. Cu toate acestea, în ciuda faptului că sunt aproape 60% dintre adulți complet vaccinați, mii de doze de vaccin COVID-19 sunt aruncate după expirare.

În Lituania, o țară cu o populație mai mică de 3 milioane, peste 20.000 de vaccinuri expirate au fost aruncate de la începutul campaniei.

Acest lucru este problematic, deoarece multe vaccinuri sunt sensibile la temperatură. De exemplu vaccinul Comirnaty (Pfizer-BioNTech) trebuie păstrat între 2 ° C și 30 ° C și utilizat în decurs de 6 ore, după care trebuie aruncat.

Numărul exact de doze de vaccin irosite în UE nu este disponibil, deoarece nici Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), nici Comisia nu ține evidența.

Ministerul Sănătății din Polonia declară că până în prezent s-au eliminat aproape 73.000 de doze în Polonia, numărul urmând să crească în următoarele săptămâni.

Michał Kuczmierowski, președintele Agenției Guvernului pentru Rezerve Strategice, a declarat că interesul pentru vaccinare în rândul cetățenilor polonezi scade cu 40% în fiecare săptămână, sporind riscul de a pierde doze pe măsură ce trece timpul.

Între timp, în Germania, mii de doze de vaccin sunt destinate a fi distruse, potrivit portalului german de știri locale Merkur. Municipiul Pfaffenhofen din sudul Germaniei returnează producătorului 7.000 de doze de Vaxzevria (Oxford / Astrazeneca) pe măsură ce se apropie de data de expirare și oamenii refuză din ce în ce mai mult vaccinarea.

În Republica Cehă, datele ministerului sănătății arată că peste 3.000 de doze au fost pierdute din cauza expirării, condițiilor de depozitare deficitare sau ruperii.

În timp ce numărul exact de vaccinuri pierdute nu a fost specificat, guvernul francez a declarat marți că a fost plăcut surprins de numărul scăzut de doze pierdute, adăugând că profesioniștii par atenți să evite risipa.

Cu toate acestea, ministerul francez al sănătății estimează că 50.000 de doze de Vaxzevria (AstraZeneca) au expirat. În timp ce vaccinurile Comirnaty, Spikevax și Janssen (Johnson & Johnson) au experimentat „foarte puține risipi” din cauza depozitării, dozele de 5% s-au pierdut în centrele de vaccinare și 10% la cabinetele medicilor, a spus ministerul.

Cu toate acestea, în loc să distrugă vaccinurile expirate, unele țări, precum România, au ales în schimb să aștepte în speranța că fie producătorul de vaccin, fie Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va anunța o posibilă prelungire a perioadei de valabilitate. Aproape 42.000 de doze de vaccin Vaxzevria erau păstrate în țară după data de expirare a acestora din 31 iunie.

România a oferit Republicii Moldova peste 400.800 de doze de vaccin AstraZeneca și Pfizer. Ucraina va primi aproximativ 100.000 de doze de vaccin, Georgia 10.000, iar în Serbia vor fi trimise 50.000 de doze.

Purtătorul de cuvânt al agenției specializate a ONU a spus că, deoarece niciun vaccin nu poate fi utilizat după data de expirare stabilită de producător, toate acțiunile trebuie întreprinse de ministerele sănătății pentru a extinde utilizarea vaccinurilor.

OMS a cerut țărilor să elimine dozele de vaccin expirate, în conformitate cu liniile directoare naționale privind gestionarea deșeurilor din imunizare, doar dacă donația către alte țări nu este posibilă.

Bulgaria va dona 172.500 de doze de vaccin AstraZeneca în Bhutan, toate costurile de livrare fiind suportate de către destinatar.

Guvernul german a anunțat planurile de a dona toate livrările viitoare de doze precomandate Vaxzevria, precum și doze Janssen către țările în curs de dezvoltare începând cu luna august

Aceeași strategie a fost adoptată în Franța, unde toate dozele nedorite de Vaxzevria vor merge la COVAX. Până acum, 5 milioane de doze au fost deja donate și 7 milioane vor urma în următoarele săptămâni.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading