Veste bună pentru pacienți: de acum toate spitalele private din România vor fi obligate să facă acest lucru

by | 18 May 2021 | Sănătate

Furnizorii privaţi de servicii medicale vor fi obligaţi să afişeze pe pagina proprie de internet şi la sediu, într-un loc vizibil, contribuţia personală pe care pacienţii asiguraţi în sistemul de sănătate public o vor avea de plătit în cazul în care se internează sau se operează în respectivul spital privat. Această obligaţie există încă de acum doi ani, însă nu a putut fi pusă în aplicare deoarece Contractul-cadru nu a fost modificat pentru a o cuprinde. Abia după ce noul Contract-cadru ce conţine pachetele de servicii medicale pentru anii 2021-2022 va intra în vigoare, va fi introdusă, în mod oficial, această obligaţie pentru furnizorii medicali aflaţi în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Această prevedere va permite asiguratului să obţină cât mai multe oferte de la mai multe spitale pentru a o alege pe cea care să îl avantajează. Tarifele transparente vor arăta ce sumă suplimentară vor scoate pacienții din buzunar și ce vor primi în schimb, hotărând singuri dacă serviciile merită prețul plătit. Această transprența va fi cea mai bună masură de stimularea concurenței pe piața serviciilor medicale de care va beneficia pacientul, obținând servicii mai bune la un preț mai mic.

OUG 27/2019 prevedea încă de acum doi ani faptul că sumele reprezentate de contribuţia personală plătită de pacient trebuie afişate pe pagina de internet a furnizorilor medicali privaţi, însă pentru a se putea aplica Guvernul trebuia să modifice contractul-cadru, lucru care nu s-a mai întâmplat. Contribuţia personală a pacientului va reprezenta diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat, iar suma rezultată va fi prezentată printr-un deviz, valabil cinci zile lucrătoare de la primirea acestuia. Această contribuţie personală a asiguratului va putea fi plătită fie direct, fie printr-o asigurare medicală.

Acest deviz estimativ va cuprinde următoarele rubrici:

  • costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului, în condiţii hoteliere standard:
    – suma rezultată din înmulţirea valorii relative a cazului cu tariful pe caz ponderat propriu spitalului;
    – contribuţia personală a asiguratului.
  • costurile serviciilor suplimentare estimate:
    – medicale – servicii medicale suplimentare, nenecesare pentru rezolvarea cazului;
    – nemedicale – servicii hoteliere suplimentare sau de confort sporit față de standard.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading