63% dintre români (77% media europeană) consideră că este responsabilitatea lor să acționeze pentru limitarea schimbărilor climatice, potrivit unui Eurobarometru privind percepția echității tranziției ecologice.

Eurobarometrul, publicat recent de Comisia Europeană și bazat pe un sondaj realizat în perioada mai – iunie 2022, mai arată că majoritatea românilor, 72% (88% media UE), sunt de acord că tranziția verde nu trebuie să lase pe nimeni în urmă.

Mai mult de jumătate dintre români (57%) consideră că UE depune eforturi suficiente pentru a se asigura că tranziția verde este echitabilă, iar 52% spun același lucru despre autoritățile publice regionale, municipale sau locale.


În ceea ce privește oportunitățile oferite de tranziția verde, cinci din zece respondenți români sunt de acord că politicile de combatere a schimbărilor climatice vor crea mai multe locuri de muncă noi decât vor elimina (57% media UE), iar 56% cred că aceste locuri de muncă vor fi de bună calitate (61% media UE).

În ceea ce privește prețurile la energie, accesibilitatea prețurilor la energie, produsele și serviciile durabile reprezintă o preocupare majoră. 84% dintre respondenții români (93% media europeană) consideră că nivelul actual al prețurilor la energie reprezintă o problemă serioasă.