Un sondaj realizat de Inscop Research la începutul lunii septembrie arată un pesimism cronic în rândul populației, care crede că prezentul este mult mai rău decât trecutul, dar și decât viitorul.

Astfel, aproape două treimi dintre români (63%) sunt de părere, din amintirile personale sau din poveștile împărtășite generatiei tinere, că situația generală din România este mai rea decât în urmă cu 30 de ani. Un sondaj Inscop realizat în urmă cu șapte ani arăta că 40% dintre români credeau că situația e mai rea decât în trecut.

Sondajul realizat în septembrie acest an mai arată că aproape jumătate dintre români (45%) cred că peste 30 de ani, în 2050, situația țării va fi chiar mai rea decât cea din prezent. În 2014, doar 12% dintre români credeau că viitorul va fi mai rău.


”Absurdul acestei crizei politice ar putea spulbera partide vechi și ar putea crea partide noi. Însă mult mai grave decât efectele asupra vieții politice mi se par consecințele asupra societății în ansamblu (…) Suntem într-un punct de inflexiune pentru țara în care avem nevoie mai mult ca oricând de oameni politici maturi”, arată Remus Ștefureac, directorul Inscop, într-un comunicat.