Acuzații tendențioase făcute de INSP la adresa cetățenilor înainte de valul 5

by | 30 Dec 2021 | Sănătate, Social

În conferința de presă susținută miercuri de Ministerul Sănătății cu privire la măsurile luate în vederea celui de-al cincilea val al pandemiei, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol,  s-a lansat într-o serie de acuzații tendențioase la adresa cetățenilor, pe care i-a blamat pentru situația vulnerabilă în care s-ar afla România înainte de valul 5 al pandemiei. Toate vulnerabilitățile enunțate de Adriana Pistol au vizat exlusiv cetățenii! Nicio referire la stocurile insuficiente de medicamente, la lipsa tratamentelor timpurii, la incapacitatea DSP-urilor de a monitoriza contacții persoanelor infectate sau la eșecul lamentabil al DSU în privința asigurării testelor rapide pentru elevi. În viziunea INSP, vulnerabilitățile sunt doar ale cetățenilor, niciodată ale autorităților!

Cum era de așteptat, reprezentanta INSP și-a început șirul de acuzații cu rata scăzută de vaccinare a populației României, prezentată ca o mare vulnerabilitate a României în pragul valului 5. Asta în condițiile în care vedem cu toții, cu ochiul liber, că în statele occidentale din Europoa, ratele mari de vaccinare nu au împiedicat în niciun fel răspândirea cu repeziciune a tulpinii Omicron. 

Apoi, fără niciun fel de dovadă, Adriana Pistol a afirmat că jumătate dintre cetățenii care intră în România nu au completat Formularul de Localizare a Pasagerului.

“Lipsa intrumentelor de control al răspândirii îmbolnăvirilor (urmărirea contacților) prin necompletarea PLF de către aprox 50% dintre călătorii sosiți din state puternic afectate de tulpina Omicron.”, se precizează în prezentarea Adrianei Pistol.

Deci nu sunt de vină DSP-urile că au abandonat aproape cu totul anchetele epidemiologice pentru identificarea contacților persoanelor infectate. Vinovați sunt cetățenii că nu completează PLF-ul!

Potrivit datelor oficiale furnizate de Serviciul Român de Telecomunicații, până pe 22 decembrie 2021, peste 170.000 de cetățeni au completat formularul la intrarea în țară. Potrivit doamnei Pistol, ar trebui ca un număr similar de cetățeni să fi fost identificați că nu au completat acest document, ceea ce este de-a dreptul nerealist, nesusținut de datele oficiale și, în ultimă instanță, e sfidător la adresa românilor care au pierdut nenumărate ore la graniță sau în aeroporturi din cauza acestui formular.

Apoi, reprezentanta INSP a mai afirmat că un „procent important de persoane sosite în această perioadă” nu ar fi respectat condițiile de carantină. Pe lângă exprimarea stângace („procent de persoane”), doamna Pistol nu a precizat nici care e „procentul important” la care s-a referit, nici care ar fi dovezile privind nerespectarea carantinei (ex. amenzile aplicate). Afirmația este la fel de rudimentară și speculativă cum sunt și scenariile prezentate de reprezentata INSP  în privința valului 5.

Scenarii de amator, rupte de realitatea privind răspândirea Omicron

Toate cele trei scenarii prezentate de directorul CNSCBT din INSP, pleacă de la presupunerea că, în momentul manifestării valului 5,  rata de creștere a cazurilor noi în varianta Omicron va fi de cel mult 10% pe zi. Scenariul 2 indică o creștere de 6%/zi, pe motiv că așa a fost evoluția în valul 4, cu tulpina Delta. Dar ce relevanță are acest scenariu, dacă studiile și realitatea au arătat deja cu prisosință că tulpina Omicron este semnificativ mai transmisibilă decât Delta?

Scenariile 1 și 3 au ca premisă o creștere de 10% în fiecare zi, comparativ cu ziua precedentă, dar nu ni se oferă  nicio explicație despre cum de s-a ajuns la acest procent.

Este suficient să privim evoluțiile din ultima perioadă din România și din Europa pentru a înțelege cât de speculative și rudimentare sunt scenariile INSP. În țara noastră, în ultimele 5 zile,  au avut loc creșteri zilnice cuprinse între 11% și 100% față de ziua precedentă, depășind deja cu mult pentru scenariul cel mai pesimist formulat de INSP.

În Europa situția e mult mai critică. În state precum  UK, Franța, Danemarca, Spania, Italia (multe dintre ele campioane la vaccinare) creșterile au fost și continuă să fie considerabile, chiar cu dublări sau triplări ale numărului de cazuri de la o zi la alta!

În mod similar sunt luate ca reper ratele de spitalizări din valul 4, pentru a se estima cât de aglomerate vor fi spitalele în următoarele săptămâni. Dar INSP nu pare să fi luat deloc în calcul măsurile anunțate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila chiar în acea conferință de presă, prin care s-ar putea reduce consistent numărul de spitalizări (testarea la medicii de familie sau tratamentul timpuriu antivirale, centrele de diagnostic și tratament pentru persoanele infectate cu forme ușoare sau medii)!

Prognoze cu marje uriașe de eroare

O simplă analiză a profețiilor făcute anterior de INSP ne arată că cele mai multe dintre așa-zisele sale prognoze privind evoluția pandemiei au fost infirmate semnificativ de realitate. Prezentăm aici doar câteva dintre ele pentru exemplificare și pentru a înțelege cât de nerealiste sunt datele oferite de această instituție, deși pe baza lor se iau decizii care ne afectează atât de mult viața în această pandemie.

De exemplu, din estimările făcute de INSP la începutul valului patru, pentru ce urma să se întâmple la data de 8 septembrie 2020:

  • Prognoză INSP, cazurile confirmate zilnic: 2.830. Numărul real: 2.072 (-36%)
  • Prognoză INSP, cazurile vindecate zilnic: 1.000. Numărul real: 1.294 (+29%)
  • Prognoză INSP, pacienți la ATI: 825. Numărul real: 470 (-75%)
  • Prognoză INSP, decese zilnice: 73. Numărul real: 30 (-43%).

La fel de amatoriste și, în același timp alarmiste, au fost prognozele INSP cu privire la vârful valului 4 al pandemiei. Într-o estimare realizată de instituție pe data de 15 octombrie 2021, pentru intervalul 1-15 noiembrie se prognoza un număr de decese cuprins între 300 și 1.000 de cazuri! Cum putem lua în serios o astfel de estimare, cu o variație atât de mare între valoarea minimă și cea maximă, care practic indică o marjă de eroare de 233%!? Imaginați-vă doar dacă o astfel de prognoză s-ar face în cazul rezultatelor electorale iar în dreptul fiecărui partid ar fi indicate maxime de trei ori mai mari decât minimele! Ce relevanță are o astfel de prognoză? Ne pregătim pentru 300 sau pentru 1000 de decese? Acest amatorism jenant ne arată cât de lipsite de fundament științific sunt mai toate deciziile luate de autorități, care ne-au îngrădit brutal libertățile și drepturile fundamentale, fără nicio finalitate clară în combaterea pandemiei.

În realitate, numărul maxim de decese înregistrate în România a fost de 591 de persoane, pe data de 2 noiembrie 2021, iar până pe 15 noiembrie numărul a scăzut la 195 de decese, cu mult sub estimarea alarmistă și amatoristă a INSP de maxim 1.000 de decese/zi, dar chiar și sub minimul de 300 de cazuri indicat pentru intervalul 1-15 noiembrie.

Deci înainte de a mai lansa acuzații fără acoperire la adresa cetățenilor, INSP ar face mai bine să își revizuiască metodologia și de calcul și să se documenteze mai temeinic atunci când lasează scenarii apocaliptice, care stârnesc teamă și panică socială. 

Falșii profeți ai pandemiei

Realist vorbind, este foarte dificil să se facă estimări precise privind evoluția pandemiei.  Sunt foarte mulți parametri care se suprapun și care evoluează cvasi-independent (evoluția naturală a valurilor pandemice, scăderea în timp a protecției oferite de vaccinuri, apariția unor noi tulpini, administrarea boosterelor, implicarea autorităților în monitorizarea contacților celor infectați, anumite restricții impuse de autorități etc.) Toți acești parametri pot schimba radical estimările făcute pe baza evoluțiilor anterioare. Așadar, nimeni nu poate spune cu precizie cum vor evolua lucrurile. Cu toate acestea, vedem că spațiul public este inundat în fiecare zi de predicțiile apocaliptice ale unor “falși proroci ai pandemiei” care, apoi sunt citați obsesiv  de o mașină uriașă de propagandă, cu scopul destul de străveziu de a induce frica, pentru a obține un grad mai ridicat de vaccinare și de obediență din partea populației.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading