Wall Street Journal şi New York Times au publicat zilele trecute dezvăluiri despre o altă faţă a fondatorului Microsoft, Bill Gates, care și-a creat o imagine de tip superinteligent şi filantrop cu o personalitate plăcută. Acesta a abordat angajate ale sale propunăndu-le întâlniri romantice după ce s-a căsătorit,  având o relaţie intimă cu o ingineră din cadrul companiei.

Aceasta din urmă a scris consiliului de administraţie care a deschis o anchetă independentă. Gates a demisionat înainte de finalizarea acesteia.

Anunţul neaşteptat al divorţului fondatorului Microsoft a scos la iveală o serie de dezvăluiri privind o altă faţă a lui Bill Gates, una diferită de imaginea filantropului amabil şi la locul lui. Presa americană a lansat speculaţia, probată de coincidenţe cronologice, potrivit căreia Melinda French Gates ar fi contactat avocaţi de divorţuri după ce ar fi aflat că soţul său s-a întâlnit de mai multe ori cu pedofilului Jeffrey Epstein. Cuplul l-a vizitat o singură dată împreună la reşedinţa sa din New York şi Melinda l-a considerat „odios” şi n-a vrut să-l mai vadă a doua oară.


Melinda French şi Bill Gates s-au întâlnit la locul de muncă la Microsoft, în 1987. Gates a început să o curteze şi să filtreze cu ea la conferinţe pe când ea era manager de marketing, iar el preşedintele companiei. Gates a fost zăpăcit când a văzut-o prima oară la o conferinţă şi s-a străduit să obţină o întâlnire după ce a fost refuzat de mai multe ori. El s-a interesat de viaţa ei de până atunci. Melinda a părăsit compania în 1996, la doi de la căsătorie, pentru a se concentra pe familie.

Gates avea însă uneori o poziţie „dominatoare” şi chiar persiflantă faţă de soţia sa la şedinţe, au arătat aceleaşi surse.

New York Times a citat foşti şi actuali angajaţi ai companiei care au vorbit de un comportament problematic şi dubios la locul de muncă în care Gates făcea avansuri nepotrivite femeilor. Deşi nu a avut atitudini de hărţuire sau de prădător sexual, femeile vizate s-au simţit inconfortabil, creându-se o atmosferă de stânjeneală în mediul de lucru, spun aceste surse.

Wall Street Journal a dezvăluit duminica trecută că, în 2019, consiliul de administraţie al Microsoft a deschis o anchetă cu privire la o aventură cu una din angajate. Investigaţia are loc cu ajutorul unei firme de avocatură independente.

Potrivit WSJ, un purtător de cuvânt al lui Gates a afirmat că decizia de a se retrage din consiliul de administraţie nu a avut legătură cu ancheta privind această relaţie şi că „a existat o aventură care a avut loc acum 20 de ani şi care s-a încheiat pe cale amiabilă”.

„Pe tot parcursul ei, Microsoft a oferi sprijin larg angajatului care şi-a exprimat preocuparea” cu privire la aceste relaţii, a arătat un reprezentant al consiliului Microsoft din care Gates nu mai face parte din 2020. Femeia, un inginer angajat al Microsoft a trimis o scrisoare în care susţinut că relaţia lor a durat mai mulţi ani.

La începutul lunii, presa americană a dezvăluit faptul că Melinda a decis să divorţeze de soţul ei din pricina legăturilor lui cu miliardarul şi prădătorul sexual condamnat Jeffrey Epstein. Gates l-a cunoscut pe Epstein în 2011, iar de atunci cei doi s-au întâlnit de câteva ori la reşedinţa acestuia din Manhattan. Melinda ar fi fost furioasă după ce a aflat despre ele.

Gates a recunoscut public în 2019, după moartea lui Epstein în închisoare, că a „fost o eroare de judecată” din partea lui să se întreţină cu el, că a fost atras de ideile lui legate de actele de binefacere dar că i-a oferit „o platformă nemeritată”.

The Times a mai dezvăluit că Michael Larson, managerul financiar al lui Gates, cel care se ocupă de investiţiile sale, a fost acuzat de hărţuire sexuală de o manageră din lanţul de magazine caritabile. În 2018, Larson a semnat o înţelegere cu femeia contra unei sume de bani nedezvăluite.French Gates a insistat să fie deschisă o anchetă independentă.