Apocalipsa AI: Inteligența artificială ar putea distruge omenirea până în 2050

by | 19 May 2023 | Social

Firma de consultanță BCA Research vine cu o profeție sumbră legată de viitorul omenirii. O cercetare a arătat că există o șansă de 50:50 ca omenirea să fie ștearsă de pe fața Pământului de inteligența artificială până în anul 2050. Ar trebui să ne facem griji?

Semnale de alarmă cu privire la potențialele pericole ale unei inteligențe artificiale omnipotente (AI) există deja de ceva timp. Mai mulți oameni de știință au semnat deja un apel în care dezvoltatorii unor astfel de sisteme sunt îndemnați să nu urmărească dezvoltările dincolo de ChatGPT4.

Goldman Sachs a avertizat deja că AI ar putea distruge sute milioane de locuri de muncă. Acum vine și firma americană de consultanță BCA Research cu o analiză care prezintă evoluția actuală și riscurile viitoare ale inteligenței artificiale.

Rezultatul cercetării a arătat că sistemele AI ar putea eradica complet omenirea până în anul 2050. Prin urmare, există un risc de 50:50 de producere a unui astfel de eveniment. Într-un raport pe această temă se spune:

“Inteligența artificială ar putea fi răspunsul la paradoxul lui Fermi, cu potențialul de a șterge viața inteligentă din univers înainte ca aceasta să poată intra în contact cu altele. Acest lucru este sugerat de studiul nepublicat, care a fost publicat pe serverul preprint arXiv.”

Paradoxul lui Fermi, care este descris popular prin fraza “Unde sunt toți?”, îi pune pe oamenii de știință în fața unui mister de decenii. Se referă la gândul tulburător că, dacă viața extraterestră este probabilă în univers, de ce oamenii nu i-au întâlnit încă.

Potrivit acestuia, în spatele lui ar putea fi fie un eveniment natural, fie dezvoltarea inteligenței artificiale, care în cele din urmă șterge civilizații întregi. Pentru că ce se întâmplă dacă IA, pe baza datelor furnizate (de exemplu, în legătură cu schimbările climatice, despre care se spune că este provocată de oameni) ajunge la concluzia că pământul poate fi salvat doar dacă nu mai rămân oameni? Având în vedere faptul că ChatGPT și alte sisteme AI, de exemplu, sunt în mod evident alimentate cu date într-o manieră foarte unilaterală, acest gând nici măcar nu pare atât de exagerat.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading