Avertisment UE: Criza alimentară globală va cauza valuri de migrație

by | 14 Jul 2022 | Social

Oficiali ai Uniunii Europeanăe au avertizat cu privire la un nou val de migrație cauzat de o criză alimentară globală provocată de războiul din Ucraina.

Aija Kalnaja, nou-numitul director interimar al Agenției Europeane pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), a declarat recent reporterilor că UE era deja pregătită pentru refugiații de război care părăsesc Ucraina, dar că problema mai largă va fi probabil un aflux de oameni din alte zone ale lumii.

„Trebuie să ne pregătim și pentru refugiații care vin din alte zone din cauza securității alimentare”, a spus Kalnaja. „Probabil știți că transportul cerealelor din Ucraina este îngreunat și asta va crea valuri de migrație.”

Avertismentul ei vine după publicarea luna trecută a unui raport intern al UE de 27 de pagini, care a evidențiat amenințarea cu „o foamete catastrofală” cu care se confruntă Africa de Nord,conform El Pais.

O criză globală a foametei ar putea declanșa „noi valuri de proteste sociale, deplasări interne și migrație către regiunile învecinate și, eventual, către UE”, se arată în raport.

O avertizare similară a fost transmisă de liderul partidului Liga Italiei, Matteo Salvini, care a declarat în mai că până la 20 de milioane de africani ar putea încerca să intre în Europa dacă perturbarea aprovizionării cu cereale continuă.

Salvini a avertizat că „Se așteaptă o foamete semnificativă pe continentul african, care va fi o problemă umanitară, apoi socială și în final, o problemă italiană”.

„Fără pace, va fi foamete în toamnă și 20 de milioane de africani vor fi gata să plece spre Europa”, a adăugat el.

Criza alimentară se adaugă șirului lung de probleme cauzate de migrația nesfârșită din  Africa din cauze economice, Europa fiind destinația favorită.

Un sondaj efectuat luna trecută în 15 țări africane confirmă cele mai negre predicții, arătând că mai mult de jumătate dintre tineri doresc să părăsească continentul african în următorii ani pentru a lua drumul Europei.

Etichete: migrație | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading