Bill Gates: Criza energiei este bună pentru planetă „pe termen lung”, pentru tranziția verde

by | 20 Oct 2022 | Social

Fondatorul Microsoft și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Bill Gates, spune că această criză energetică grava pe care o traversăm va fi „bună” pentru planetă „pe termen lung”.

„Multe țări din Europa și America de Nord au umplut atmosfera cu carbon pentru a obține prosperitate și este atât nerealist, cât și nedrept să ne așteptăm ca toți ceilalți să renunțe la o viață mai confortabilă, deoarece carbonul s-a dovedit a schimba clima”, a scris Gates într-o postare pe blogul său.

Gates a publicat marți un buletin informativ Starea tranziției energetice, în care a afirmat că este responsabilitatea națiunilor dezvoltate precum Statele Unite, care au beneficiat foarte mult de arderea combustibililor fosili, să decarbonizeze complet toate sectoarele economiei.

În raportul său, Gates a mai spus că este necesar să „accelerăm procesul” pentru resetarea economiei.

Vorbind la CNBC, unde a promovat Breakthrough Energy Ventures, o companie de investiții în domeniul reducerii emisiilor de carbon, Gates și-a exprimat observațiile despre optimismul prea mare în starea așa-numitei tranziții la energie verde, la care au sărit numeroase economii occidentale prin dezmembrarea centralelor lor nucleare și și-au crescut investițiile în surse regenerabile.

„Oamenii au devenit puțin prea optimiști cu privire la cât de repede ar putea fi făcută tranziția”, a spus Gates. „Fără ca gazul natural rusesc să fie disponibil în Europa… este un regres.”

„Trebuie să găsim surse de hidrocarburi non-rusești care să le înlocuiască, astfel încât să funcționeze centrale pe cărbune și o varietate de lucruri, pentru că asigurarea căldurii în case și menținerea acestor economii într-o formă decentă este o prioritate”, a spus Gates.

Bill Gates este financiar implicat în domeniul energiei nucleare cu utilizare la scară largă. Compania fondată de el TerraPower a reușit să strângă investiții de 750 de milioane de dolari pentru construirea de centrale nucleare după o nouă tehnologie.

În timp noi europenii ne străduim să găsim surse de combustibil înaintea iernii, pentru a înlocui gazul rusesc impus sacțiunilor continue ale Uniunii Europene asupra energiei rusești, Gates, un filantrop și activist pentru schimbările climatice, vede o latură pozitivă în suferința noastră.

În ciuda preocupărilor sale aparente pentru bunăstarea europenilor obișnuiți, Gates și-a exprimat optimismul că suferința pe termen scurt – care desigur include întreruperi de curent și, posibil, îngheț până la moarte – ar merita pe termen lung.

„Acum, pe de altă parte, este bine pe termen lung, pentru că oamenii nu vor dori să fie dependenți de gazele naturale rusești, așa că vor trece mai repede la aceste noi abordări”, a spus el.

„Nu cred că piața în sine poate impune resetarea unei întregi economii în doar câteva decenii”, a scris Gates.

„Avem nevoie de un plan pentru a accelera procesul.”

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading