CEDO a condamnat Austria pentru încălcarea libertății de exprimare, după ce justiția austriacă a obligat un ziar să dezvăluie identitatea unor cititori pentru a fi dați în judecată

by | 8 Dec 2021 | Social

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Austria pentru încălcarea libertăţii de exprimare, după ce editorul cotidianului Der Standard a fost constrâns să dezvăluie datele personale ale autorilor comentariilor de sub un articol publicat online, informează AFP, citată de Agerpres.

Cazul se referă la comentarii ce vizau responsabili ai Partidului Libertăţii din Austria (FPO, extrema dreaptă) şi ai unui partid regional. Aceste comentarii îi asociau „corupţiei sau mişcării neonaziste”, notează CEDO într-un comunicat.

Partidele politice au cerut cotidianului să dezvăluie datele cu privire la autorii comentariilor, pentru „a-i putea ataca în cadrul unui proces civil sau penal”.

Deşi Der Standard a suprimat comentariile incriminate şi a refuzat iniţial să divulge datele utilizatorului, publicaţia a fost constrânsă să o facă de către Curtea Supremă a Austriei.

În hotărârea sa, Curtea Europeană apreciază că justiţia austriacă „nu a pus în balanţă” interesele responsabililor politici cu cele ale cotidianului Der Standard „de a menţine anonimatul acestor utilizatori, în vederea favorizării unui liber schimb de idei şi informaţii”.

Prin urmare, CEDO a condamnat Austria, apreciind că deciziile Curţii Supreme austriece „nu erau necesare într-o societate democratică”, Viena urmând să plătească cotidianului 17.000 de euro „costuri şi cheltuieli” de judecată.

Judecătorii europeni au subliniat totodată că „datele autorilor de comentarii nu sunt acoperite de protecţia surselor jurnalistice” şi că „nu există un drept absolut la anonimat online”.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading