China a dezvoltat un procuror cu inteligență artificială care poate acuza oamenii cu o acuratețe de 97%,

by | 20 Jan 2022 | Social

China a dezvoltat un procuror cu inteligență artificială care poate acuza oamenii de infracțiuni cu o precizie de peste 97%, susțin cercetătorii. Mașinăria distopică poate identifica “disidența” împotriva statului și poate sugera sentințe pentru presupușii infractori, eliminând oamenii din procesul de urmărire penală.

Există deja temeri că acest sistem ar putea fi folosit ca armă de Partidul Comunist Chinez, procurorii umani fiind îngrijorați de cine își va asuma responsabilitatea pentru deciziile IA.

Instrumentul poate formula o acuzație pe baza unei descrieri verbale a cazului și a fost construit și testat de Procuratura Populară din Shanghai Pudong, cel mai mare și mai aglomerat birou de procuratură districtual din China. Inteligența artificială ar permite procurorilor umani să își ușureze volumul de muncă și să se concentreze doar pe cazurile mai complexe, a declarat profesorul Shi Yong, cercetătorul principal al proiectului.

Sistemul poate rula pe un computer desktop standard și ar putea formula acuzații pe baza a 1.000 de “trăsături” din textul de descriere a cazului generat de oameni, relatează South China Morning Post.

Acesta a fost “antrenat” folosind 17.000 de cazuri reale din 2015 până în 2020 și este capabil să identifice și să depună plângere pentru cele mai frecvente opt infracțiuni din Shanghai.

Printre acestea se numără “provocarea de probleme” – un termen folosit pentru a înăbuși disidența în China, frauda cu carduri de credit, infracțiunile legate de jocurile de noroc, conducerea periculoasă, furtul, frauda, rănirea intenționată și obstrucționarea sarcinilor oficiale.

Un procuror din Guanghzhou spune că este îngrijorat de noua tehnologie. El a declarat:

“Precizia de 97% poate fi ridicată din punct de vedere tehnologic, dar va exista întotdeauna posibilitatea unei greșeli. Cine își va asuma responsabilitatea atunci când se va întâmpla? Procurorul, mașina sau proiectantul algoritmului?’.

El a adăugat că mulți procurori umani nu vor dori ca computerele să intervină în munca lor.

Etichete: China | digital

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading