Creșterea enormă a prețurilor la energie: cum își ajută țările europene populația

by | 17 Sep 2021 | Social

Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a transmis că preţurile cu amănuntul la electricitate ar urma să crească cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari la gaze naturale şi scumpirea certificatelor de emisii, transmite Agerpres.

Creşterea din perioada aprilie-iunie ar fi fost de aproximativ 20%, dacă autorităţile de la Roma nu ar fi injectat resurse în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a diminua aşa-numitele „costuri de sistem”.

Soluția avută în vedere ar include o revizuire a costurilor de sistem din facturile consumatorilor, a dezvăluit una dintre sursele citate de Reuters, adăugând că o propunere ar putea fi înregistrarea lor în codul general al impozitelor. Scoaterea costurilor de sistem din factura finală plătită de consumatori ar putea contrabalansa creşterile de preţuri la materii prime

Costurile de sistem, care includ lucruri precum cheltuieli pentru a acoperi stimulentele pentru energia regenerabilă şi siguranţa nucleară, reprezintă, în medie, peste 20% din factura finală pentru italieni.

Autoritatea de reglementare din Italia stabileşte preţurile la electricitate pentru consumatori pe piaţa reglementată cu amănuntul (în timp ce nouă ni s-a spus anul trecut că trebuie să liberalizăm complet piața)care reprezintă aproximativ o treime din piaţa totală. Italia intenţionează să finalizeze liberalizarea pieţei de electricitate cu amănuntul în 2023.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.

„Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori”. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%, a declarat prim ministrul.

În Grecia, Guvernul va oferi subvenţii pentru majoritatea gospodăriilor până la finele anului, în ideea de a face mai accesibile costurile la energie, pe fondul creşterii preţurilor la gaze naturale, a declarat marţi, un oficial guvernamental, a transmis Reuters.

Potrivit sursei citate, această schemă face parte din pachetul de măsuri de sprijin anunţat sâmbătă de premierul Kyriakos Mitsotakis destinat să îi ajute pe cetăţenii greci să facă faţă creşterii preţurilor de consum.

Acest mecanism de sprijin finanţat de guvern, cu un cost estimat la 150 milioane de euro, va include o subvenţie de 9 euro pentru primii 300 de kilowaţi oră consumaţi în fiecare lună de gospodăriile greceşti, a precizat Kostas Skrekas, adăugând că schema va acoperi aproximativ 70% din gospodării.

În ceea ce priveşte România, premierul Florin Cîţu a anunţat, la sfârşitul lunii august, că Guvernul nu va plafona preţurile la energie.

Statul va suporta 18 bani din prețul unui kilowatt la facturile cu un consum între 30 și 200 de kilowați lunar. În cazul gazelor, statul va plăti 25% din factură pentru un consum anual care ar putea ajunge la 1.200 de metri cubi.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că, în cazul energiei electrice, s-a avut in vedere prețul minim pe kilowatt de 64 de bani și unul mediu de 82 de bani.

„Această diferentă de 18 bani pe kwh va fi subvenționată în totalitate de stat”, a precizat el.

Cât privește consumul, el a precizat că sub 30 de kilowați este vorba despre case nelocuite sau de vacanță, iar peste 200 de consumatori cu venituri peste medie.

În privința gazelor, s-a luat un preț de referință de 255 de lei pe Mwh și tranșe de consum anual de până la 1.200 de metri cubi care ar corespunde unei case cu o suprafață până în 120 de metri pătrați.

La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe MWh, mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii. Furnizorii vor trece aceste discounturi în factură”, a spus Popescu.

Franța are în vedere să ofere un ajutor de 100 euro pe lună pentru 5,8 milioane de familii cu venituri modeste.

În Belgia, se propun mai multe soluții. Ministrul energiei a vorbit despre extinderea tarifului social la un milion de gospodării, iar socialiștii propun o reducere forfetară a facturii pentru familiile cu venituri reduse și o scădere a TVA de la 21% la 6%.

Polonia, Tigrul Europei în materie de creștere economică se pregătește pentru o scumpire cu până la 40% a energiei. Premierul Poloniei se scuză în fața oamenilor. Spune că vrea ca fiecare factură de energie să aibă scris pe ea că scumpirile sunt datorate politicilor UE și nu guvernului pe care îl conduce, urmând a lua și măsuri economice.

Prețul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră ar putea ajunge la 70 euro anul acesta, de la circa 60 euro în prezent, triplu fața de anul trecut, de la 21 euro în mai 2020 la 60 euro în august 2021, ceea ce extinde efectele negative asupra economiei românești la sectoare-cheie precum industria auto sau construcțiile dar și în celelalte ramuri economice, lovind în final în fiecare cetățean.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading