Cum a rămas prințesa de la ICR Londra fără apartamet de fițe plătit din bani publici

by | 14 Nov 2022 | Social

Institutul Cultural Român (ICR) din Londra are la dispoziție un apartament pentru a-și găzdui directorul chiar în clădirea în care își desfășoară activitatea instituția. Asta înseamnă că statul român nu plătește chirie, ci doar costuri administrative și utilități. Institutul este situat în Piața Belgrave, chiar în inima Londrei, într-un vechi palat aristocratic construit în secolul al XIX-lea.

Totuși, noul director al ICR Londra, actrița Catinca Maria Nistor, a refuzat această locuință și a primit un buget pentru închirierea unui alt apartament de 120 mp.

Potrivit surselor ziarului Libertatea, de când sucursala a început să funcționeze, în 2006, toți cei patru directori au fost cazați într-un apartament generos la etajul doi al blocului. Are o bucătărie, două băi utilate corespunzător și alte patru camere spațioase.

Catinca Maria Nistor nu a vrut sa locuiasca in acest apartament si a aplicat la MAE pentru o alta locuință, iar ministerul a aprobat inchirierea unui apartament in centrul capitalei Londrei. Acesta se află lângă Harrods, un celebru magazin universal din Londra, iar chiria lunară este de 6.500 de lire sterline pentru 120 de metri pătrați. La care se adaugă celelalte cheltuieli.

„În acest timp, apartamentul în care au stat până acum toți directorii ICR este gol. În opinia mea, acesta este un abuz împotriva intereselor publice ale MAE”, a declarat un angajat ICR pentru Libertatea.

Catinca Maria Nistor a fost numită director al ICR Londra fără concurs, la propunerea președintelui instituției, Liviu Sebastian Jicman, PNL. Aceasta a primit, pe 15 aprilie, avizul pozitiv al Comisiei de Cultură a Senatului, deși unii senatori i-au contestat competențele. În timpul audierilor, Nistor nu a putut spune care sunt cele două obiective principale ale sale odată ce preia mandatul ICR Londra. „Am câteva idei, dar nu vreau să vorbesc”, a spus ea atunci, ținându-și secrete planurile.

Catinca Maria Nistor și-a falsificat CV-ul

La o lună de la numire, site-ul edupedu.ro a scris că Nistor nici nu a absolvit, nici nu a urmat cursurile prestigioasei London School of Economics (LSE), după cum susține în CV-ul și în declarația sa publică din Parlament. Sursa menționată a citat un răspuns oficial al LSE. În realitate, Nistor a urmat o școală de vară organizată de LSE în 2009 și 2010.

Catinca Maria Nistor este actriță, fiica actorului roman Stelian Nistor, fost lider al Lojii Masonice de Rit Scotian, care are sediul la Londra, scrie site-ul culturaladuba.ro.

Aceasta a fost director interimar al Teatrului Bulandra din București. Ea a fost dată afară după un an, în urma unui protest public al actorilor din Bulandra. Noua conducere interimară a teatrului a dat-o în judecată, pretinzând că a deturnat sume de bani. În primă instanță, pe 19 septembrie 2021, Tribunalul București a decis anularea contractelor de drepturi de autor și a obligat-o să restituie teatrului aproape 7.000 de euro. Decizia nu este definitivă.

Confruntat cu un scandal mediatic, Ministerul de Externe a anunțat, printr-un comunicat, că ministrul Bogdan Aurescu a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere încheiat de Institutul Cultural Londra pentru directoarea  Catinca Maria Nistor. Reședința directorului ICR Londra va fi mutată înapoi în incinta sediului unde funcţionează institutul, așa cum a fost și pentru ceilalți directori anteriori.

Etichete: ilegalități

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading