Cum se vor desfășura anul acesta slujbele de Florii și de Paște, ce reguli se vor aplica

by | 22 Apr 2021 | Social

Reprezentanții Patriarhiei au transmis regulile după care vor fi organizate slujbele de Florii și Paște, din perioada 24 aprilie – 7 mai. Credincioșii vor putea asista la aceste slujbe și în biserică, nu numai afară, însă doar cu respectarea normelor de distanțare necesare.

Anul acesta, din cauza pandemiei, slujbele organizate cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) se vor desfăşura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, anunță Patriarhia într-un comunicat.

De la ora 8.30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconițe și pachețele cu anafură, vor fi împărțite la „Baldachinul Sfinților” credincioșilor prezenți.

De la ora 9.30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale.

Dacă vremea fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioşi, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare.

Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.

Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale.

Preoții vor aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase și prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.

Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane.

Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, în condiţiile stării de alertă, Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

Paștele Ortodox pică în data de 2 mai, iar cu o săptămână înainte, creștinii sărbătoresc Floriile, adică pe 25 aprilie.

Îndrumările BOR pentru slujba de Paște

  • Dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult, purtarea obligatorie a măștii sanitare;
  • Asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.
  • Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică;
  • Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la slujbele săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading