Cum verifici dacă o grădiniță particulară este acreditată?

by | 9 Aug 2021 | Social

Din anul școlar 2020-2021, grupa mare este obligatorie. Așadar, în momentul când îți vei înscrie copilul la școală, în clasa 0, va trebui să aduci o dovadă că a urmat cursurile unei grădinițe acreditate. Asigură-te, deci, de la început, că grădinița la care îți duci copilul are autorizație permanentă de funcționare și este acreditată! Mai mult decât atât, Legea educației prevede ca până în 2030 și grupele mică și mijlocie să devină obligatorii.

Alegerea unei grădinițe dă mari bătăi de cap părinților. Cei care vor o grădiniță de stat nu prea au multe alternative: în pricipiu, merg la insituția de învățământ la care sunt arondați. În schimb, cei care preferă o grădiniță privată au de pus în balanță mai multe criterii.

Cum se acreditează grădinițele

Dacă vrei să-ți duci copilul la o grădiniță particulară, cel mai important este ca aceasta să fie acreditată. Așa te asiguri din start că unitatea respectă toate normele în vigoare.

Potrivit Agenției Române de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitare (ARACIP), în România orice instituție de învățământ are nevoie de acreditare ca să poată funcționa. Unele dintre grădinițe au doar autorizație provizorie, altele sunt autorizate permanent.

Iată condițiile pe care trebuie să le respecte grădinițele ca să poată primi autorizație de funcționare de la ARACIP:

  • Siguranța și sănătatea copiilor – sunt obligatorii autorizațiile sanitare și de securitate la incendiu;
  • Resursa umană – existența și calificarea personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic;
  • Planificarea și desfășurarea procesului de educație, conform programei Ministerului Educației;
  • Condițiile materiale – dotarea cu mobilier, echipamente și materiale didactice.

Dacă nu te-ai hotărât încă la ce grădiniță să îți înscrii copilul, poți consulta listele celor care funcționează legal, fie consultând Cartografia școlară, fie pe site-urile inspectoratelor școlare județene sau pe cel al Municipiului București. Poți să intri și pe site-ul ARACIP, ca să vezi lista grădinițelor autorizate să fucționeze provizoriu. Dacă ai suficientă răbdare, poți solicita direct de la ARACIP informații concrete privind anumite grădinițe, prin email: [email protected], fax: 0213192096 sau prin poștă: Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Str. Spiru Haret Nr. 12, et. 1, sector 1, 010176, București.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading