Dascălii pun PNL-ul la colț: un profesor are 2500 lei salariu iar un muncitor 4000

by | 18 May 2023 | Social

Deși în ultimele decenii, cei care lucrează în domeniul educației au cerut aproape continuu o creștere a salariului, situația conflictuală a escaladat rareori până la punctul în care profesorii prost plătiți încetează complet lucrul. Cel mai recent a fost în 2005 când nu au fost cursuri câteva săptămâni.

Acum suntem din nou aproape de asta, întrucât profesorii au susținut miercuri un protest de avertisment de două ore și au anunțat oprirea generală a lucrului pentru luni – dacă nu vor primi un răspuns satisfăcător la cererile lor din partea guvernului.

„Este imposibil ca un profesor debutant să câștige 2.500 de lei în 2023, în timp ce un muncitor necalificat câștigă 4.000”,

a declarat Simion Hăncescu, șeful uneia dintre cele mai mari organizații sindicale din învățământ, FSLI, după ce a fost anunțată  o grevă de avertisment de două ore miercuri. Luni, 22 mai, sindicatele nemulțumite de subfinanțarea sectorului declanșează greva generală în învățământul public și superior din România.

Ligia Deca, ministrul PNL al Educației a spus că în zilele ce urmează va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale, după ce astăzi a semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă.

Salariile profesorilor din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeană. Raportul analizează nivelul salariilor profesorilor din țările membre ale UE în raport cu PIB-ul pe cap de locuitor și cu salariul mediu brut din fiecare țară. Rezultatele arată că profesorii români câștigă mult sub media europeană, atât în termeni nominali, cât și în termeni relativi.

Conform raportului, salariul mediu brut al unui profesor din România este de 7.600 de lei pe lună, echivalentul a 1.550 de euro. Acesta este cel mai mic salariu dintre toate țările analizate, cu excepția Bulgariei, unde un profesor câștigă în medie 1.500 de euro pe lună. În schimb, salariul mediu brut al unui profesor din UE este de 4.100 de euro pe lună, aproape de trei ori mai mare decât cel al unui profesor român.

Dacă luăm în considerare și puterea de cumpărare a fiecărui salariu, diferențele se mențin. Raportul folosește indicatorul PIB pe cap de locuitor pentru a măsura nivelul de dezvoltare economică al fiecărei țări și a compara salariile profesorilor cu cele ale altor categorii socio-profesionale. Astfel, se observă că salariul mediu brut al unui profesor din România reprezintă doar 47% din PIB-ul pe cap de locuitor al țării, cel mai mic procentaj dintre toate țările analizate. În schimb, salariul mediu brut al unui profesor din UE reprezintă 97% din PIB-ul pe cap de locuitor al UE.

O altă modalitate de a compara salariile profesorilor este să le raportăm la salariul mediu brut din fiecare țară. Acest indicator reflectă gradul de apreciere socială și profesională al profesorilor în raport cu alte ocupații. Raportul arată că salariul mediu brut al unui profesor din România este egal cu 1,6 ori salariul mediu brut din țară, cel mai mic raport dintre toate țările analizate. În schimb, salariul mediu brut al unui profesor din UE este egal cu 2,3 ori salariul mediu brut din UE.

Aceste date arată că profesorii din România sunt subevaluați și subplătiți în comparație cu colegii lor din alte țări europene. Acest lucru are consecințe negative asupra calității educației și asupra motivației și satisfacției profesionale ale cadrelor didactice. Pentru a îmbunătăți situația, este nevoie de o creștere semnificativă a salariilor profesorilor, dar și de o recunoaștere socială și profesională a rolului lor esențial în formarea generațiilor viitoare.

Etichete: educație

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading