De ce nu se va putea aplica legea care interzice cumulul pensiei cu salariul?

by | 10 Jun 2021 | Social

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, că PSD va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege al Guvernului privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Dacă legea nu va fi modificată în timpul dezbaterilor parlamentare și va ajunge în forma actuală pe masa judecătorilor constituționali nu are nicio șansă să vadă lumina Monitorului Oficial. Iată doar câteva vicii majore de constituționalitate care nu au cum să treacă de CCR:

  • Interzicerea sau condiționarea dreptului la muncă, deși acesta e garantat de Constituție. Legea interzice munca după 70 de ani și condiționează munca la stat de suspendarea pensiei.
  • Suprimarea dreptului la pensie garantat de Constituție – în jurisprudența sa, CCR a mai subliniat că dreptul la pensie se naște odată cu plata contribuțiilor sociale din perioada activă. Acordarea pensiei după împlinirea vârstei de pensionare nu poate fi îngrădită în niciun fel. Guvernul nu poate să suspende acest drept dacă pensionarul alege să muncească la stat.
  • Încălcarea principiului neretroactivității legii. Conform Constituțiile legea poate acționa numai la viitor și nu poate interzice sau suprima drepturi constituite anterior adoptării. Or, legea Guvernului spune că se va interzice dreptul la pensie inclusiv pentru cei care deja au ieșit la pensie și își exercită dreptul la pensie înainte de adoptarea noii legislații.
  • Încălcarea principiului egalității în fața legii. Legea introduce discriminări atât între pensionarii care lucrează la stat și cei care lucrează la privat, dar și între anumite categorii profesionale care lucrează la stat. În situația în care toți salariații au avut aceeași obligație și au plătit contribuții egale la venituri egale, atunci trebuie să se bucure în mod egal de dreptul de pensie, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat și indiferent de profesie.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading