Diferența dintre pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor și cele ale pensionarilor „obișnuiți” este uimitoare

by | 12 Jan 2023 | Social

Aproape zece mii de persoane au privilegiul de a primi o pensie specială în România, și 1,31 milioane au ghinionul de a primi mai nimic, potrivit datelor din decembrie.

Deși este de așteptat ca unele dintre pensiile speciale din România să fie recalculate în viitor, decalajul dintre beneficiile pensionarilor speciali și ale pensionarilor „obișnuiți” este în continuare uriaș.

Potrivit datelor de la Fondul Naţional de Pensii (CNPP), grupul care se bucură de cele mai mari pensii speciale este cel al judecătorilor și procurorilor. Pensia medie în luna decembrie a fost de 21.333 de lei, în timp ce acei pensionari care primesc doar indemnizații pe baza contribuției pe care au plătit-o, au primit în medie 1.739 de lei.

În decembrie, au fost înregistrați în total 4.862 de foști judecători și procurori care aveau dreptul la pensie specială. După cum se știe, pensiile speciale nu se plătesc pe baza contribuțiilor plătite, cea mai mare parte a sumei fiind suplimentată de la bugetul statului. Astfel, statul a trebuit să plătească în medie 19.997 de lei din pensia medie de 21.333 de lei pentru judecători și procurori.

În rest, au fost înregistrate în total 9.950 de persoane cu drept la pensie specială, dintre care majoritatea erau foști judecători și procurori, care primesc în medie o pensie de cinci ori mai mare decât cea care ar rezulta din contribuțiile pe care le-au plătit.

Al doilea grup ca mărime este cel al angajaților din aviația civilă, care în decembrie erau 1.384 și au primit o pensie medie de 11.384 de lei – din care statul a acoperit 7.534 de lei.

Pe locul trei se află foștii angajați ai Casei de Conturi, au fost 560, iar aceștia au primit  lunar în cont o pensie medie de 8.481 de lei, din care statul a plătit 3.412 de lei.

Cealaltă extremă este destul de descurajatoare: sunt 1,31 milioane pensionari a căror pensie lunară este mai mică de 1.000 de lei, dintre care 335.823 au primit mai puțin de 500 de lei. În ultima lună a anului trecut numărul total de pensionari a fost de  4.787.920.

Etichete: pensii

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading