Directorul Europol prezice violență stradală în stil latino-american pe străzile europene

by | 6 Jun 2022 | Social

Directorul Europol, Catherine De Bolle, avertizează cu privire la o creștere extremă a violenței pe străzile europene. Aceata a vorbit despre un „nivel de violență în Europa pe care nu l-am mai văzut până acum. Până acum, știam asta doar din America Latină”.

De Bolle a descris decriptarea de către anchetatori a aplicației de chat EnchroChat, folosită de infractori, drept o lovitură importantă împotriva crimei organizate, într-un interviu acordat ziarului Welt am Sonntag din Germania. A oferit o perspectivă complet nouă a modului în care crima organizată amenință securitatea europeană, statul de drept și democrația, a spus ea.

De Bolle a adăugat: „Concluzia noastră este: am subestimat pericolul”. Traficul de droguri continuă să joace un rol major pentru criminali, a spus ea. Cartelurile și-au dat seama că este profitabil să produci anumite droguri în Europa. „Am descoperit droguri sintetice din Țările de Jos pe piața braziliană, de exemplu, ceea ce ne-a surprins foarte mult”, a spus De Bolle.

Din cele aproximativ 2 000 de tone de cocaină produse anual în America de Sud, 60% sunt acum destinate pieței europene, a spus ea. În trecut, cea mai mare parte a producției era destinată pieței americane.

Pe lângă violență și droguri, amploarea corupției a fost subestimată. Mai mult de jumătate dintre organizațiile criminale folosesc corupția, de exemplu pentru a-i determina pe muncitorii portuari să coopereze în traficul de droguri. Acest lucru implică și amenințări foarte specifice. „Infractorii fac fotografii cu soțiile și copiii țintei pentru a-i presa să coopereze.”

Optzeci la sută dintre organizațiile criminale au înființat afaceri legale alături de cele ilegale pentru a-și spăla banii. „Afacerile ilegale infiltrează economia noastră și destabilizază sistemul”, a avertizat De Bolle.

Etichete: droguri

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading