Directorul Europol, Catherine De Bolle, avertizează cu privire la o creștere extremă a violenței pe străzile europene. Aceata a vorbit despre un „nivel de violență în Europa pe care nu l-am mai văzut până acum. Până acum, știam asta doar din America Latină”.

De Bolle a descris decriptarea de către anchetatori a aplicației de chat EnchroChat, folosită de infractori, drept o lovitură importantă împotriva crimei organizate, într-un interviu acordat ziarului Welt am Sonntag din Germania. A oferit o perspectivă complet nouă a modului în care crima organizată amenință securitatea europeană, statul de drept și democrația, a spus ea.

De Bolle a adăugat: „Concluzia noastră este: am subestimat pericolul”. Traficul de droguri continuă să joace un rol major pentru criminali, a spus ea. Cartelurile și-au dat seama că este profitabil să produci anumite droguri în Europa. „Am descoperit droguri sintetice din Țările de Jos pe piața braziliană, de exemplu, ceea ce ne-a surprins foarte mult”, a spus De Bolle.


Din cele aproximativ 2 000 de tone de cocaină produse anual în America de Sud, 60% sunt acum destinate pieței europene, a spus ea. În trecut, cea mai mare parte a producției era destinată pieței americane.

Pe lângă violență și droguri, amploarea corupției a fost subestimată. Mai mult de jumătate dintre organizațiile criminale folosesc corupția, de exemplu pentru a-i determina pe muncitorii portuari să coopereze în traficul de droguri. Acest lucru implică și amenințări foarte specifice. „Infractorii fac fotografii cu soțiile și copiii țintei pentru a-i presa să coopereze.”

Optzeci la sută dintre organizațiile criminale au înființat afaceri legale alături de cele ilegale pentru a-și spăla banii. „Afacerile ilegale infiltrează economia noastră și destabilizază sistemul”, a avertizat De Bolle.