Este Rusia izolată așa cum se afirmă peste tot în presa mainstream?

by | 24 Aug 2022 | Social

În discursul său privind starea Uniunii Americane, președintele Joe Biden, a anunțat că Rusia a fost „izolată de lume mai mult decât a fost vreodată”. „Sufocăm accesul Rusiei la tehnologie care îi va diminua puterea economică și îi va slăbi armata în anii următori”.

Dar realitatea se dovedește diferită față de dorința presedintelui american.

Petrol

În încercarea de a scădea presiunea pe piața petrolieră, cauzată de sancțiunile asupra petrolului rusesc, Biden s-a dus în Arabia Saudită în căutarea aurului negru. Saudiții au spus da la tot ce i-a rugat Biden, l-au escortat afară din țară și au crescut producția de petrol cu doar o picătură. Creșterea cu 100.000 de barili pe zi, „echivalentul a 86 de secunde din cererea globală de petrol” a fost descrisă de analiști „ca o insultă la adresa președintelui american Joe Biden”. Practic Biden a cerut ajutor pentru izolarea Rusiei dar Arabia Saudită pare să fie de partea Rusiei.

Ceea ce este la fel de problematic în izolarea Rusiei este că Arabia Saudită și-a dublat de fapt importurile de petrol rusesc, importând 647.000 de tone, comparativ cu 320.000 de tone în aceeași perioadă a anului trecut. O parte din acest petrol este exportat în Europa, cu acceptul autorităților de pe vechiul continent, eludand practic sancțiunile impuse Rusiei. În acelasi timp Arabia Saudită și China discută despre plata petrolului saudit în yuani, precum și în dolari americani.

China și India au făcut același lucru. The New York Times relatează că „În mai, importurile Chinei de petrol rusesc au crescut cu 28% față de luna precedentă, atingând un nivel record, ajutând Rusia să depășească Arabia Saudită ca cel mai mare furnizor al Chinei”.

China importă acum 1,98 milioane de barili pe zi de petrol rusesc: o creștere de 55% față de această perioadă anul trecut. The Times spune că „India, care cumpăra puțin petrol rusesc, importă acum peste 760.000 de barili pe zi”. Acest nivel important, face acum din Rusia al doilea furnizor de țiței pentru India, depășind Arabia Saudită.

Doar China și India, relatează The Times, au echilibrat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei prin creșterea importurilor cu aproximativ aceeași sumă cu care Occidentul le-a redus. Cererea de petrol la nivel mondial rămâne în general constantă, mai putin în perioadele de recesiune puternică, așa încât dacă Europa a renunțat la petrolul din Rusia și s-a orientat către țările din golf, atunci India și China au renuțat la petrolul din Arabia Saudita și au mers pe mâna rusească.

Totul se compensează, cantitațile tranzacționate ramân aceleași doar că Arabia Saudita a ieșit în căstig pentru ca a vândut mai scump Europei iar China și India și-au frecat mâinile pentru importul de petrol ieftin rusesc.

Exporturi

Și nu doar că țările importă petrol rusesc, ele exportă la fel de multe mărfuri în Rusia.

Potrivit analizei unui eșantion de 39 de țări care reprezentau 72% din importurile rusești înainte de război, pe măsură ce au intrat în vigoare sancțiunile, exporturile către Rusia au scăzut cu 57%. Dar, din aprilie, situația a început să se inverseze. Până în iunie, exporturile au revenit aproape la nivelurile de dinainte de război, crescând cu 47%. Cea mai mare parte a acestei recuperări a fost atribuită țărilor, inclusiv țărilor europene, care au fost deacord cu sancțiunile.

Și tendința de creștere continuă. Exporturile chineze către Rusia în iulie au crescut cu 35% față de iunie, ridicându-se peste nivelurile de dinainte de război. La fel ca și China, Turcia exportă în prezent mai mult în Rusia – cu 40% mai mult – decât înainte de război, pentru că cineva trebuie sa compenseze lipsa anumitor produse de pe piața rusească.

Importurile de petrol rusesc reprezintă aproape jumătate din necesarul de energie al Turciei. Luna aceasta, Erdogan și Putin s-au întâlnit, fiind de acord să crească legăturile energetice, economice și de altă natură, Rusia ajutând Turcia să construiască prima sa centrală nucleară.

Prieteni

Rusia pare să fie departe de a fi lipsită de prieteni. O mare parte din lume a refuzat să se alăture sancțiunilor conduse de SUA. BRICS este o importantă organizație internațională condusă de Rusia și China, care își propune să echilibreze hegemonia SUA. Printre membri se numără și India, Brazilia și Africa de Sud. Dar departe de a fi ostracizată BRICS pare să construiască, sa ia avânt. Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Argentina și Iran sunt toate dornice de aderare.

În mai, Indonezia – care l-a invitat pe Putin la summitul G20 pe care îl găzduiau, sfidând presiunile SUA – a fost primită ca invitată specială la o reuniune a miniștrilor de externe BRICS pentru prima dată, la fel ca și miniștrii de externe ai mai multor țări, inclusiv Kazahstan, Egipt, Nigeria, Senegal și Thailanda.

Cealaltă organizație crucială condusă de Rusia și China, Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), care dorește de a echilibra hegemonia SUA, câștigă și ea în popularitate. Iranul a fost acceptat în SCO, devenind oficial membru cu drepturi depline în aprilie 2023. În septembrie 2021, Arabia Saudită, Egiptul și Qatarul au fost admise în SCO ca partener de dialog. Bahrain și Maldive au dobândit, de asemenea, statutul de partener de dialog, iar Azerbaidjanul și Armenia sunt acum incluse ca observatori. Emiratele Arabe Unite vor să fie următorii aderanți.

O mare parte din America Latină și Africa au refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei. Afirmația lui Biden că Rusia este mai izolată de lume decât a fost vreodată pare să fie din ce în ce mai discutabilă. De la vânzările de petrol la diferite schimburi economice cu țari care nu au impus sancțiuni, Rusia poate să nu fie atât de izolată pe cât se laudă Biden.

Etichete: G20 | Rusia | sancțiuni Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading