Facebook a primit o amenda record de 1,2 miliarde de euro

by | 23 May 2023 | Social

Organul de supraveghere irlandez, Comisia pentru Protecția Datelor (DPC), a amendat compania-mamă a Facebook, Meta, cu 1,2 miliarde de euro pentru transmiterea ilegală a datelor utilizatorilor din UE către Statele Unite. Amenda depășește cea mai mare amendă anterioară din partea DPC pe care Amazon a primit-o în 2021.

Potrivit Comisiei Irlandeze pentru Protecția Datelor, Meta, care își are sediul european în Dublin, nu a abordat în mod adecvat „riscurile la adresa drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor vizate”.

Decizia afirmă că practicile de până în prezent au încălcat Regulamentul General de Protecție a Datelor (GDPR) și a ordonat Meta Ireland – sediul operațiunilor europene ale companiei – să „suspende orice viitor transfer de date cu caracter personal către SUA”. Potrivit deciziei DPC, Meta va avea la dispoziție șase luni pentru a opri prelucrarea și stocarea ilegală a datelor cu caracter personal ale cetățenilor europeni.

Decizia publicată luni se aplică însă doar pentru Facebook și nu și pentru alte servicii operate de Meta, precum Instagram și WhatsApp.

Ca răspuns, doi oficiali Meta, Nick Clegg, președintele Meta pentru afaceri globale, și Jennifer Newstead, director juridic Meta, și-au exprimat dezamăgirea pe blog, spunând că hotărârea a amendat pe nedrept Meta deși mii de companii folosesc aceleași protocoale de prelucrare a datelor.

„Această decizie este viciată, nejustificată și creează un precedent periculos pentru nenumăratele alte companii care transferă date între UE și SUA”, au scris ei.

Aceștia au adăugat că Meta intenționează „să facă recurs atât pe fondul deciziei, cât și asupra ordinelor sale, inclusiv amenda, urmând să solicite în instanțe suspendarea termenelor de implementare”.

Etichete: Facebook

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading