Gazprom amenință că va reduce fluxul de gaze către Europa prin Ucraina

by | 23 Nov 2022 | Social

Gazprom a declarat marți că ar putea începe să reducă furnizarea de gaze naturale către Europa prin Ucraina de lunea viitoare, după ce a observat că o parte din volumele tranzitate prin Ucraina nu ajung în Moldova.

Rusia încă trimite gaz prin conducte către Europa, printr-o rută de tranzit prin Ucraina și prin TurkStream. O reducere suplimentară a volumelor ar avea loc exact în momentul în care temperaturile din Europa au scăzut la niveluri sezoniere sau subsezoniere, după ce un noiembrie cald a permis tărilor din UE să-și umple depozitele de gaze naturale.

Acum Gazprom spune că a observat că o parte din gazele destinate Moldovei în baza unui contract cu firma locală de gaze sunt deviate de Ucraina. Dacă dezechilibrul în tranzitul gazelor va continua, Gazprom va începe să reducă fluxurile de gaze prin Ucraina în dimineața zilei de 28 noiembrie, a anunțat astăzi compania producătoare de gaz, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Prețurile de referință ale gazelor din Europa au crescut cu 2% după anunțul Gazprom de marți.

Europa este mai mult sau mai puțin pregătită să facă față acestei ierni, spațiile de stocare a gazelor sunt aproape pline iar un flux constant de GNL “curge” către Europa. Totuși, scăderea ofertei de gaz rusești – deși Europa se pregătește pentru această posibilitate – ar epuiza și mai mult gazul din depozitele de stocare în această iarnă.

Adevărata îngrijorare cu privire la aprovizionarea cu gaze în Europa este pentru iarna din anul viitor. Europa nu va importa prea mult gaz rusesc – sau deloc dacă Moscova va întrerupe livrările prin legăturile rămase operaționale prin Ucraina și prin TurkStream – în comparație cu importurile relativ stabile din Rusia în prima jumătate a acestui an, înainte ca Moscova să înceapă să reducă treptat volumele prin Nord Stream în iunie până la închiderea conductei la începutul lunii septembrie.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading