Germania: Grup de activiști de stânga care lupta împotriva schimbărilor climatice finanțat din bani publici

by | 4 Aug 2022 | Social

Zvonurile sunt acum confirmate: legăturile de mult timp dintre grupurile de activiști de stânga și guverne sunt acum dezvăluite, ele având forma unor subvențiilor destul de substanțiale. După cum a dezvăluit Welt am Sonntag, grupul de activiști Ultima Generație (Letzte Generation) are acces la granturi de la guvernul german în valoare de până la 156.420 EUR printr-un cont folosit pentru a stoca temporar tranzacțiile pentru care există incertitudine cu privire la unde ar trebui înregistrate. Potrivit propriului site web, activiștii au „strâns mai mult de 118.000 de euro”. Cu toate acestea nicăieri nu este specificat pentru ce sunt utilizate aceste fonduri.

Potrivit dezvăluirilor, activiștii Ultima Generație accesează fonduri guvernamentale printr-un cont ce aparține de grupul Elinor, care este finanțat de Ministerul Economiei condus de Robert Habeck de la Verzi. În cont sunt 156.420 de euro, bani care sunt destinați să susțină un „program de inovare” pentru „digitalizare și baze pe date, în principal pentru firme la început de drum”. Întrebat despre procesul de selecție a programului, prin care se acordă acești bani, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a explicat că nu depinde de agenția de finanțare să selecteze potențialii clienți ai finanțarii sau să impună restricții.

Restricții există, doar interpretarea lor poate fi subiectivă. CEO-ul Elinor, Lukas Kunert, a explicat că „persoanele care se opun democrației, incită la violență sau discriminează pe alții” vor fi excluse de participarea la grup. Pentru Kunert, Ultima Generație – ai cărei membri sunt cunoscuți pentru că se leagă de drumuri sau mai recent chiar s-au cimentat în ele – nu se încadrează în această categorie, așa că Kunert afirmă ca are „o minte deschisă”. Schimbarea trebuie „făcută la mai multe niveluri”, inclusiv „nesupunere civilă” pentru a se putea realiza.

Dar grupul Ultima Generație nu este ajutat doar prin Elinor. Grupul profită de o asociație juridică numită Red Help pentru a-și proteja portofelul. În cazul unor dificultăți legale, liniile directoare recomandă activiștilor să apeleze la Red Help, care se oferă să plătească 50% din taxele legale. Red Help este monitorizat de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (Verfassungsschutz), deoarece pare să fie asociat cu activitate anticonstituțională. Un raport recent al Verfassungsschutz afirmă că Red Help încearcă să „discrediteze democrația constituțională”.

Datorită sprijinului covârșitor a mainstream media criticile împotriva sprijinului guvernului pentru Ultima Generație au fost foarte puține. Nu au fost anunțate până acum consecințele acestor dezvăluiri.

Etichete: ecologie

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading