Greta Thunberg vrea să dispară capitalismul pentru că a adus colonialism, opresiune, rasism, schimbări climatice

by | 3 Nov 2022 | Social

Se spune despre ecologişti că sunt ca pepenii, verzi pe dinafară şi roșii pe pe dinauntru. Eco extremista Greta Thunberg nu se mai mulțumește doar cu lupta împotriva schimbărilor climatice, cere acum „răsturnarea întregului sistem capitalist”, dând vina pe capitalism pentru „colonialism, imperialism, opresiune, genocid” și „extracționism rasist, opresiv”.

Thunberg, care este un colaborator oficial al agendei Forumului Economic Mondial, a făcut aceste remarci în timpul unei apariții la Royal Festival Hall din Londra pentru a-și promova noua „Carte pentru climă”.

Nicholas Harris de la UnHerd a fost acolo pentru a o urmări pe Thunberg scoțându-și masca și schițându-și manifestul.

„Anterior, ea se vânduse ca o sonerie de alarmă umană de 1 metru cincizeci, o Cassandra climatică. Rolul ei a fost acela de a avertiza, nu de a instrui: momentele ei cele mai virale au fost cele în care încearcă să-i mustre pe liderii politici, fără a încerca să-i înlocuiască. Ea a evitat cu îndârjire detaliile programatice, spunând că astfel de lucruri „nu au nicio legătură cu mine”. Dar acum, pe scenă și în această carte, ea și-a găsit baza politică, în special ideologia de stânga extrremă a anticapitalismului și a decreșterii.

Intercalat printre directivele obișnuite despre necesitatea de a face presiuni pe liderii politici, mesajul ei a fost mai radical și mai militant decât a fost în trecut. Nu există „întoarcere la normal”, ne-a spus ea. „Normal” a fost „sistemul” care ne-a dat criza climatică, un sistem de „colonialism, imperialism, opresiune, genocid”, de „extracționism rasist, opresiv”. Justiția climatică face parte din toată justiția; nu poți avea una fără celelalte. Nu putem avea încredere în elitele produse de acest sistem pentru a-și confrunta defectele – de aceea ea, la fel ca Rishi Sunak, nu se va deranja cu reuniunea COP din acest an. COP în sine este puțin mai mult decât o „înșelătorie” care facilitează „greenwashingul, minciuna și înșelăciunea”. Doar răsturnarea „întregului sistem capitalist” va fi suficientă.

Așa că acum vedem în sfârșit contururile Thunbergismului. Uitați-vă pe cei care au contribuit la The Climate Book și puteți vedea pe cine a citit: Jason Hickel, Kate Raworth, Naomi Klein. Pentru acești oameni, criza climatică nu este provocată de om. Este făcută de capitalism, la fel ca și celelalte forme de nedreptate socială care afectează societatea. Nu există o creștere a PIB-ului – în special de tip capitalist – fără creșterea emisiilor de carbon. Singura soluție la această stare de urgență este ca țările bogate să abandoneze imediat expansiunea economică ca scop social.”

Etichete: eco-teroriști

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading