INS: Lockdownul ne-a afectat fizic și psihic pe foarte mulți dintre noi

by | 1 Nov 2021 | Social

Lockdownul ne-a afectat fizic și psihic pe foarte mulți dintre noi, arată rezultatele unei anchete derulate de Institutul Național de Statistică.

Aproape jumătate din românii care fac parte din ”populația ocupată” s-au plâns că sunt supuși unor factori care le afectează sănătatea psihică. În total, mult peste 4 milioane de români:

  • Unul din 3 au acuzat lucrul cu clienţi, pacienţi, elevi etc. dificili.
  • Aproape 1,5 milioane (adică tot unul din 3) au considerat că presiunea extremă a termenelor sau supraîncărcarea extremă a activității ca fiind principalul factor de risc pentru sănătatea lor mentală.
  • Un milion de români au tremurat pentru siguranţa locului de muncă, iar alții (aproape egali între sexe ca număr) au spus că au fost hărțuiți.

Din cele 5,55 milioane de români expuși la factori care le afectează sănătatea fizică, cei mai mulți (30%) au menţionat ca principal factor – poziţiile obositoare sau dureroase. Aproape un milion de persoane (17,9%) consideră mişcările repetitive ale mâinii sau braţului ca fiind principalul factor de risc în ceea ce priveşte sănătatea lor fizică, iar 10,2% spun că activităţile lor implică o puternică concentrare vizuală.

O altă concluzie a studiului INS este aceea că 11,8% dintre cei care au lucrat ȋn industrie au probleme de natură respiratorie sau pulmonară, faţǎ de 6,5% dintre cei din construcţii, 5,4% în cazul celor din agricultură şi 5,3% dintre cei care lucrează în servicii. Ponderea celor cu dureri de cap şi/sau oboseală vizuală a fost de 15,0% din totalul celor care lucrează în sectorul serviciilor, faţă de 6,8% dintre cei din construcţii, 6,5% din industrie şi 1,8% dintre cei care lucrează în agricultură.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading