Ironie a cenzurii: O universitate aplică un avertisment celui mai important roman despre cenzură

by | 1 Feb 2022 | Social

O universitate din UK a emis un avertisment studenților săi cu privire la conținutul potențial „ofensiv și deranjant” al celebrei distopii „1984” a lui George Orwell. Romanul, care detaliază pericolele guvernării totalitare și cenzurii, are acum un avertisment pentru „problemele provocatoare legate de violență, gen, sexualitate, clasă, rasă, abuz, abuz sexual, idei politice și limbaj ofensator”.

Avertismentul, care vizează studenții Universității Northampton care urmează un modul numit Identity Under Construction (Identitate în construcție), a a ieșit la iveală după o solicitare pentru libertatea informației din partea ziarului Mail on Sunday.

Publicată în 1949, povestea distopică a lui Orwell – plasată într-un stat totalitar care persecută gândirea individuală – a oferit lumii expresii precum „Big Brother” (Fratele ce mare), „Newspeak” (nouvorba ) și „thought police” (poliția gândirii).

Odată cu noua „cultură a anulării” și toate „avertismentele de declanșare” (trigger warning) pentru elevii și studenții hipersensibili, se formează o generație care cu greu va putea face față greutăților vieții. În SUA se numesc deja „Generation Snowflakes”

Cenzură în formă continuată

Dar romanul clasic al lui Orwell nu este singurul de care ar trebui să se ferească studenții de la Universitatea Northampton, potrivit oficialilor universității. Piesa Endgame a lui Samuel Beckett, romanul grafic V For Vendetta de Alan Moore și David Lloyd și Sexing The Cherry de Jeanette Winterson au fost, de asemenea, considerate „ofensive și tulburătoare” de către universitate.

De asemenea, par să existe probleme cu cărțile predate și în alte module ale programului de engleză de la Northampton. Romanul lui Mark Haddon din 2003 The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time, de exemplu, poate enerva cititorii deoarece conține „moartea unui animal, dizabilități și limbaj ofensator”, se arată în avertisment.

Universitatea, care se află în prezent pe locul 108 din 132 de universități din Marea Britanie în ediția din 2022 a The Times și Sunday Times Good University Guide, a emis o declarație pentru a-și apăra avertismentele. Daily Mail citează Universitatea din Northampton spunând:

„Deși nu este o politică universitară, putem avertiza studenții cu privire la conținutul legat de violență, violență sexuală, abuz domestic și sinucidere”, deoarece „unele texte pentru unii studenți ar putea reprezenta o provocare. ”

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading