Legea germană privind discursurile de ură online a fost criticattă de opoziție și de Comisia Europeană

by | 10 May 2021 | Social

Activiștii pentru drepturile civile și politicienii din opoziție au criticat un amendament recent aprobat la legea Germaniei care reglementează comunicațiile online, spunând că aceasta încalcă libertatea de exprimare și fragmentează spațiul juridic european.

Prezentat de guvernul german și aprobat de parlament joi (6 mai), amendamentul la Legea privind rețelele sociale (NetzDG) ​​pretinde consolidarea drepturilor utilizatorilor și reprimarea discursurilor de ură online.

Guvernul spune că amendamentul îmbunătățește legea din 2017 prin extinderea obligațiilor de transparență pentru companiile de social media și alți actori online, îmbunătățirea ușurinței utilizatorului și accesul reglementat al cercetătorilor la datele din rețelele sociale.

„Oricine este amenințat sau insultat online trebuie să poată raporta acest lucru simplu și fără complicații”, a declarat ministrul german al Justiției Christine Lambrecht.

Hansjörg Durz, vicepreședinte al Comisiei pentru agenda digitală a parlamentului german, a declarat că amendamentul a îmbunătățit aplicarea și a transparenței.

Modificat anterior în 2020, NetzDG forțează platformele online cu mai mult de 2 milioane de utilizatori înregistrați în Germania, cum ar fi Facebook, Twitter sau Youtube, să își verifice platformele pentru a vedea postările de ură și să le șteargă dacă este necesar.

Legea controversată încearcă să găsească un echilibru între reducerea discursurilor de ură online și protejarea libertăților civile. Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile civile spun că amendamentul limitează libertatea de exprimare, în timp ce partidele de opoziție l-au criticat fie că nu merge suficient de departe, fie că merge prea departe.

Critici din partea opoziției

Partidul Verde a cerut o luptă mai puternică împotriva raportării false deliberate și să aibă obligația de a restabili conținutul eliminat în mod greșit. Verzii au solicitat, de asemenea, o examinare a faptului dacă serviciile de mesagerie precum Whatsapp sau Telegram ar trebui să intre în sfera NetzDG, astfel încât să se asigure o verificare cuprinzătoare a infracțiunilor de ură online.

Partidul liberal FDP, care a fost mult timp cel mai mare critic al legii, a cerut abrogarea imediată a acestuia. Scriind pe Twitter, purtătorul de cuvânt al politicii digitale al partidului, Manuel Höferlin, a declarat că legea pune în pericol libertatea de exprimare și că nu are valoare practică.

“Este timpul să îngropăm NetzDG în cimitirul cu idei proaste a legilor eșuate”, a spus el.

Între timp, parlamentarul FDP, Mario Brandenburg, a declarat pentru Netzpolitik că guvernul urmărește mai degrabă o „abordare individuală” decât „căutarea unei soluții europene”.

Critica vine după ce doi dintre parlamentarii partidului au intentat un proces împotriva NetzDG atunci când a intrat în vigoare în 2017, susținând că legea încalcă libertatea de opinie și libertatea presei consacrate în constituția țării.

Germania nu este singură

În timp ce guvernul german continuă să reglementeze platformele online, negocierile privind Legea serviciilor digitale (DSA) sunt în plină desfășurare la nivelul UE. DSA este setat să reglementeze gestionarea conținutului ilegal online, concurând în Germania cu NetzDG.

Comisiei propunere legislativă privind DSA a fost publicat în decembrie anul trecut și încercările de a armoniza mozaicul de diferite legi naționale care reglementează giganți de internet, care caută un cadru juridic uniform pentru sfera on – line transfrontaliere.

În martie, Parlamentul European a avertizat, de asemenea, într-un raport împotriva riscurilor fragmentării legale și a barierelor juridice care rezultă din aceasta pentru serviciile digitale. NetzDG al Germaniei a fost menționat în document ca un exemplu de abordări unilaterale problematice în cadrul blocului.

Cu toate acestea, Franța și Austria au avansat deja cu propriile inițiative legislative pentru a aborda discursul de ură. Ca răspuns, Comisia a îndemnat statele membre să se concentreze mai mult pe DSA decât să urmeze propria lor cale legislativă.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading