Legislatorii socialiști spanioli propun concediul menstrual lunar plătit de stat

by | 19 May 2022 | Social

Spania ar putea deveni prima țară din Europa care să garanteze femeilor dreptul la concediu menstrual.

Un nou pachet de propuneri în dezbatere în parlamentul spaniol include un concediu medical de trei zile pe lună pentru lucrătoarele care suferă de dureri severe în timpul menstruației. Beneficiul ar fi oferit ca formă de concediu medical.

Angajatorii nu ar fi responsabili pentru concediul plătit. În schimb, beneficiul ar urma să fie finanțat prin programul de asigurări sociale de stat. Cele care pretind concediul ar avea nevoie de aprobarea unui medic, așa cum este necesar pentru alte probleme care cauzează incapacitate medicală temporară.

Durerile menstruale „nu pot fi rezolvate medical”, a declarat Angela Rodriguez, secretarul de stat al Spaniei pentru Egalitate și Împotriva Violenței de Gen, în timpul unui interviu acordat în martie ziarul El Periodico.

„Credem că este foarte sensibil să existe o dizabilitate temporară asociată cu această problemă”, a spus Rodriquez. „Este important să fim clari ce înțelegem prin perioade dureroase”, a adăugat ea. „Nu vorbim despre un ușor disconfort, ci despre simptome grave, cum ar fi diaree, febră și dureri de cap.

În plus, proiectul de lege ar cere instituțiilor publice, cum ar fi închisorile și școlile, să furnizeze produse menstruale, cum ar fi tampoane și absorbante, pentru a combate „sărăcia menstruală”, relatează CNBC.

Montero a pledat pentru încetarea taxei pe vânzări aplicate produselor menstruale, dar această propunere nu a fost inclusă în pachetul final al propunerii.

Cristina Antonanzas, secretarul adjunct al sindicatului UGT, a cerut prudență atunci când se analizează proiectul de lege. Antonanzas a avertizat că adoptarea sa ar putea avea un impact în cele din urmă „accesului femeilor la piața muncii”.

În plus, pachetul include o propunere care pune capăt cerinței de consimțământ parental pentru tinerele de 16 și 17 ani care solicită avort. Parlamentarii încearcă să pună capăt perioadei de așteptare de trei zile necesare femeilor care solicită avort. Avortul este permis în Spania până în a 14-a săptămână de sarcină.

Lucratoarelor din Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Indonezia și Zambia li se acordă deja concediu menstrual.

Etichete: Spania

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading