Cenzura trece adesea neobservată, deoarece pentru a o detecta este nevoie de conștientizarea a ceea ce NU se spune. Trebuie să ne informăm zilnic și din surse diferite pentru a auzi vocile reduse la tăcere. În plus, cei mai mulți dintre noi acceptă în mod tacit cenzura în viața noastră de zi cu zi. Este nevoie de vigilență și curaj pentru a apăra dreptul fundamental la liberă exprimare (vezi Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene).
O astfel de apărătoare, deputata finlandeză Päivi Räsänen, sărbătorește aniversarea unui an de la victoria libertății de exprimare, într-un proces desfășurat la Tribunalul districtual din Helsinki. Procuratura a acuzat-o de „discurs instigator la ură” pentru că și-a împărtășit părerea creștină despre căsătorie și sexualitate într-un tweet din 2019, cu un citat din Biblie (Bărbații au abandonat relațiile naturale cu femeile și s-au aprins de pofta unul pentru celălalt. Barbații au comis acte rușinoase cu alți bărbați primind ei înșiși pedeapsa cuvenită pentru greșeala lor), apoi în timpul unei dezbateri radio din 2019. În ciuda deciziei unanime a judecătorilor de a o achita de toate acuzațiile, afirmând că „nu este de competența instanței districtuale să interpreteze conceptele biblice”, bătălia nu s-a încheiat. Procuratura a făcut apel la verdictul „nevinovat”, deputata confruntându-se acum cu un alt proces.
De ce urmărește un stat o condamnare penală pentru ceva la fel de inofensiv ca un versete din Biblie pe Twitter? Răspunsul este simplu – vor să facă un exemplu din ea. Procesul este pedeapsa. Dacă asta se întâmplă cu un ales, imaginați-vă cum ne vor reduce la tăcere pe noi, ceilalți. Astfel de încercări urmăresc să-i intimideze pe cei care împărtășesc convingeri similare.
Lupta unei creștine finlandeze ar putea părea îndepărtată, dar încercările de a cenzura anumite convingeri considerate dezagreabile sunt în desfășurare în multe țări. De curând, parlamentul Marii Britanii a adoptat o lege care interzice orice formă de „influență”, inclusiv rugăciunea și conversațiile consensuale, pe o rază de 150 de metri în jurul clinicilor de avort din Anglia și Țara Galilor.
În Mexic, congresmanul Gabriel Quadri a fost înfierat pentru că și-a exprimat îngrijorarea că bărbații care se identifică femei au ocupat locuri în congres rezervate prin lege femeilor. El a subliniat că este o nedreptate ca bărbații să profite de lege pentru a avea acces la funcții politice desemnate pentru femei. Tweeturile nu conțineau niciun limbaj urât, nu s-au referit la o anumita persoană și nu au reprezentat în niciun caz o incitare la violență.
În fiecare colt al lumii bate vântul cenzurii. De la Twitter, la mesajele WhatsApp, dreptul fundamental al omului de a se ruga și de a gândi în conformitate cu convingerile sale este tot mai atacat.