Macron cere „Ordine mondială unică”, în timp ce G20 promovează pașaportul pentru vaccinare

by | 28 Nov 2022 | Social

Pașapoartele pentru vaccinuri, identitățile digitale și un guvern global au fost de multă vreme discreditate ca teorii ale conspirației de către verificatorii de fapte (fact check) și mass-media. Dar realitatea prinde din urmă aceste așa-zise conspirații: pe 18 noiembrie, la summitul APEC (Cooperare Economică Asia-Pacific), președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „avem nevoie de o singură ordine mondială” iar cu câteva zile mai devreme, pe 16 noiembrie, participanții la summitul G20 au convenit asupra pașapoartelor pentru vaccinare.

Mai exact, declarația finală emisă de G20 afirmă în paragraful 23 că G20 „sprijină transferul de tehnologie a vaccinurilor ARNm” și recunoaște „importanța standardelor tehnice și a metodelor de verificare comune,… pentru a facilita călătoriile internaționale fără întreruperi, interoperabilitatea și recunoașterea soluțiilor digitale și a soluțiilor non-digitale, inclusiv dovada vaccinărilor.” Potrivit declarației, toate acestea servesc „eforturilor de a consolida prevenirea și răspunsul la viitoarele pandemii” și urmăresc „să se bazeze pe succesul standardelor existente și al certificatelor digitale COVID-19”. Un raport actualizat al summit-ului a menționat „efortul de a consolida interoperabilitatea sistemelor, inclusiv a mecanismelor care validează dovada vaccinării”.

Cu o săptămână înainte de reuniunea G20, la summit-ul B20, ministrul sănătății din Indonezia, Budi Gunadi Sadikin, a cerut adoptarea unui „certificat de sănătate digitală folosind standardele OMS” anunțănd planul de a introduce un pașaport pentru vaccinare la nivel internațional reglementat în cadrul următoarei adunări a OMS. „Să avem un certificat digital de sănătate recunoscut de OMS – dacă ați fost vaccinat sau testat corespunzător – atunci vă puteți deplasa”, a spus ministrul Sănătății în timpul summit-ului.

Cu toate acestea, astfel de solicitări sunt contrare sugestiilor anterioare ale OMS însăși. În august 2021, OMS a publicat  linii directoare privind implementarea pașapoartelor de vaccin, în care OMS a avertizat că „un permis de sănătate bazat exclusiv pe statutul individual de vaccinare poate crește riscul de răspândire a bolii”. Această presupunere a fost confirmată anul acesta când au ieșit la iveală dezvăluirile că vaccinurile COVID-19 nu au prevenit transmiterea sau infecția. Cu toate acestea, prevenirea răspândirii bolii oferă doar o justificare parțială pentru pașaport; Forumul Economic Mondial a promovat pașapoartele pentru vaccin ca „o formă de identitate digitală” încă din februarie 2022.

Promovarea pașapoartelor pentru vaccin de către G20 a fost urmată două zile mai târziu de apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un guvern mondial în timpul unui discurs la summitul APEC de la Bangkok. Macron a comparat scena mondială cu o junglă și s-a referit la Statele Unite și China ca la doi mari elefanți nervoși iar restul lumii ar trebui să ia partea unuia dintre ei. Președintele francez a avertizat împotriva nevoii de a alege între „două ordine în această lume”, pe care o consideră a fi o „greșeală uriașă”. El a încheiat cu o cerere clară: „Avem nevoie de o singură ordine globală”.

Etichete: G20 | Macron

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading