Mamele vulnerabile vor primi pentru nou-născuți un tichet de 2.000 lei pentru cumpărături specifice

by | 3 Aug 2021 | Social

Mamele cu venituri mici, cele aflate în situații de risc, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore, printre altele, vor primi un sprijin material pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre pus luni în dezbatere publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Iată cine va beneficia de ajutorul bănesc pentru nou-născuți. Mai exact, de banii de la stat vor beneficia mamele:

  • cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
  • care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
  • care se află în situație de risc (de exemplu, persoanele cu dizabilități);
  • care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
  • care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
  • minore.

În toate cazurile, de ajutorul pentru nou-născuți vor putea beneficia mamele care au născut începând cu anul 2021, cu condiția de a cere ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea ajutorului pentru nou-născuți va fi de 2.000 de lei. Ajutorul va fi acordat mamelor sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți emise nu vor permite retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar, ci vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.

Mai exact, e vorba despre produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia (scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, produse alimentare specifice, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic).

Cei 2.000 de lei destinați îngrijirii nou-născutului vor putea fi folosiți timp de șase luni de la emiterea tichetului social.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading