Ne salvam noi sau salvăm planeta? Purtăm mască sau renunțam la ea?

by | 31 Mar 2021 | Social

3 milioane de măști sunt aruncate în fiecare MINUT omorand peste tot animale sălbatice (la sfarșitul postării găsești imagini cu animale încurcate in măști de protecție).

Cercetători din SUA și Danemarca au estimat într-un studiu că 129 de miliarde de măști de față sunt utilizate la nivel global în fiecare lună, asta insemnand 3 milioane de măști realizate din microfibre de plastic, în fiecare minut, menționează cercetătorii.

Peste 1,5 miliarde de măști au ajuns în oceane doar anul trecut. Doi biologi din Olanda au publicat un studiu privind efectele măștilor de unică folosință asupra mediilor din întreaga lume lansand un și site web pentru a atrage atenția opiniei publice. In lucrarea celor doi se afirmă că “vertebratele și nevertebratele de pe uscat, din apă dulce și sărată, mor, se incurcă sau sunt prinse în deșeuri rezultate de pe urma coronavirusului” (măști, mănuși etc).

“Măștile faciale de unică folosință sunt fabricate dintr-o varietate de materiale plastice fiind dificil de reciclat atât din cauza compoziției, cât și a riscului de contaminare și infecție .”

“Aceste măști intră în oceanele noastre atunci când sunt aruncate în mod necorespunzător, atunci când sistemele de gestionare a deșeurilor sunt inadecvate sau inexistente sau când aceste sisteme sunt copleșite din cauza volumului crescut de deșeuri.”

Cum fiecare mască cântărește de la trei până la patru grame, situația ar putea duce la peste 6.800 de tone de plastic – va dura până la 450 de ani pentru a se descompune.”

Cu alte cuvinte, aproape orice creatură la care te poți gândi este afectată.

Sa fie clar: nu fac parte din grupul de alarmiști ce sunt înnebuniți de încalzirea globală, care exagerează de fiecare dată  când există o deversare de petrol sau o broască țestoasă se înfășoară într-o plasă de pește. De asemenea, nu sunt alarmist în privința purtatului măștii, consider că multe din măsurile aplicate de guvern sunt exagerate dar cea in care ne obligă să purtăm mască în aer liber este cea mai idioată.

Ceea ce am observat este că persoanele care sunt alarmiste in privința incalzirii globale tind să fie la fel și atunci cand vine vorba de purtatul măștii. Ce o fi in sufletul lor? Să iși salveze propria viata prin purtatul măștii sau planeta prin renunțarea la protecție?

pasare incurcata in masca

Arici incurcat in masca

peste prins in manusa

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading