Pandemia a adus și un lucru pozitiv: cercetătorii spun că în sfârșit dormim mai mult

by | 5 May 2021 | Social

Pandemia Covid-19 ne-a dat viața peste cap, inclusiv modul în care dormim. În timp ce mulți dintre noi dorm acum mai prost din cauza stresului și îngrijorării, unii dorm mai bine. De ce?

„Suntem practic o societate obosită care trăiește contrar ritmului nostru natural [circadian], spune somnologul dr. Hans-Guenter Weess, membru al consiliului executiv al Societății germane pentru cercetarea somnului și medicina somnului (DGSM).

“80% dintre noi suntem treziți de un ceas cu alarmă, deși, evident, nu suntem încă bine odihniți”. Dar, datorită pandemiei, mulți dintre noi nu trebuie să ne trezim dimineața devreme, ca pe vremuri.

Oamenii care lucrează acum de acasă nu trebuie să facă naveta și mulți copii sunt școlarizați acasă sau alternează lecții online și lecții în școală, deci nu trebuie să se trezească la fel de devreme.

“Furnizorii de energie raportează despre consumul maxim de dimineață că a fost cu o oră mai târziu în timpul pandemiei”, spune Weess. „Asta înseamnă că, dacă îi lași pe oameni să doarmă mai mult, vor face acest lucru”.

„Că nu trebuie să se trezeascăi atât de devreme dimineața este deosebit de favorabil pentru tinerii de vârstă școlară sau universitară”, adaugă dr. Dora Triche, membru al consiliului de administrație al DGSM și director al Laboratorului de somn de la spitalul din Nürnberg. Ciclul de somn-veghe al adolescenților este „întârziat”, explică ea, astfel încât aceștia obosesc mai târziu și dorm mai mult – dacă îi lăsați.

Deși impactul asupra duratei somnului poate fi pozitiv, cercetătorii au prezentat, de asemenea, influența potențial negativă a pandemiei asupra viselor, iar studiile din 2020 au constatat că mai mulți oameni au visat despre îmbrățișări nedorite, pașapoarte pierdute, frontiere închise, spații supraaglomerate și moarte.

Sute de voluntari și-au povestit visele oamenilor de știință de la Universitatea Helsinki în timpul carantinei de Covid-19, iar cercetătorii au descoperit că aproximativ o treime din vise erau în mod clar legate de pandemie. Aproximativ 15% dintre respondenții unui studiu din SUA au spus că au avut vise mai rele în timpul pandemiei.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading