Persoanele infectate cu noul coronavirus care nu au simptome specifice ar putea să fie evaluate la domiciliu

by | 12 Oct 2020 | Social

Ludovic Orban a anunțat că se intenționează modificarea procedurii prin care bolnavii infectați cu Covid-19 asimptomatici să nu mai fie evaluați în unitățile medicale, așa cum se întâmplă acum, ci la domiciliu. Măsura ar ajuta Spitalele să nu se aglomereze în contextul creșterii rapide a numărului de noi infectări la nivel național.

„Crescând numărul de cazuri, dacă toţi cei care sunt infectaţi cu COVID se duc la spital, există un timp de aşteptare. Duminică aveam 150 de persoane diagnosticate cu COVID care încă nu puteau avea acces şi trebuiau programate într-un timp de 24 de ore pentru evaluarea stării de sănătate. Pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize.”, a explicat premierul de ce se intenționează modificarea procedurii.

În cazul persoanelor confirmate pozitiv dar fără simptome, medicul care face evaluarea medicală decide dacă se impune efectuarea unei radiografii pulmonare, situație în care este nevoie de prezența bolnavului la spital, și, în funcție de investigațiile specifice poate prescrie un tratament și recomanda izolarea la domiciliu. Conform ultimelor date oficiale ale Institutului de Sănătate Publică, în România sunt în prezent în izolare la domiciliu ori într-o locație pusă la dispoziție de autorități 22.500 persoane infectate cu Covid-19.

Ministrul Tătaru:

“După cum ştiţi, asimptomaticii odată cu primirea rezultatului ar trebui să anunţe medicul de familie, Direcţia de Sănătate Publică şi cu ambulanţa să se prezinte la un spital de boli infecţioase. Există acele până în 48 de ore în care vom avea acele evaluări. În acest moment, tot ce înseamnă asimptomatici cu un test pozitiv merg şi aglomerează unităţile de primire de urgenţe. Evaluarea pe care o vom face săptămâna viitoare, chiar luni vom avea această întâlnire, asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice”, a precizat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă. În acest context, el a arătat că asimptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne în continuare cu internare după evaluare, iar simptomaticii fără comorbidităţi vor fi evaluaţi şi vor primi un tratament la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. “Avem pregătită în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie atât din contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare, vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz, pe care îl vor monitoriza, precum şi posibilitatea de prestări de servicii cu direcţia de sănătate publică în activitatea de anchete epidemiologice şi urmărire a pacienţilor”

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading