Petiție pentru dreptul copiilor de a bate mingea: Scoateți lacătul de la curtea școlii!

by | 8 Jul 2021 | Social

Cu toții ne amintim de orele petrecute după cursuri în curtea școlii când ne întâlneam cu colegii, sau rămâneam după ore să ne jucăm cu mingea, să alergăm sau doar să ne distrăm. Dar pentru copiii de azi acestea au devenit doar amintiri plictisitoare povestite de părinți. Copiii au alte preocupări, calculatorul este stăpân pe copilăria lor dar chiar dacă ar vrea să iasă la joacă, curtea școlii le este închisă. Garduri și lacăte stau în calea unei copilării fericite petrecute alături de colegi la joacă in aer liber.

Societatea civilă “România curată” solicită autorităților măsuri concrete pentru ca beneficiarii sistemului de învățământ să aibă dreptul de a bate mingea în curțile școlilor. Această măsură ar avea un efect substanțial în expunerea tinerei generații la un stil de viață sănătos, în condiții de siguranță, în timpul vacanței de vară și nu numai. Citiți aici scrisoarea descchisă adresată guvernanților și primarilor pentru deschiderea curților școlilor pe timpul vacanței.

Iar dacâ rezonați cu această idee puteți semna petiția lansată pentru sprijinirea acestei idei:

Scoateți lacătul de la curtea școlii!

Către: Președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să convingeți toți primarii din țară să deschidă curțile școlilor în afara orelor de curs. Puteți face asta ca președinte al Asociației Municipiilor din România. Este nevoie ca spațiile sportive din curțile școlilor să fie redate comunității, pentru a impulsiona la nivel național mișcarea și sportul și pentru a reduce sedentarismul și obezitatea la copii.

De ce este important?

Curțile școlilor reprezintă spații publice în care copiii pot face mișcare zilnic. Dar acestea rămân închise în afara orelor de curs. Primăriile gestionează aceste spații și au puterea să le deschidă pentru folosul tuturor copiilor. Avem deja exemple pozitive de deschidere de curți, dar ele trebuie generalizate în toată țara.

În lipsa unei practici unitare, directorii de școli păstrează curțile închise. Acest fenomen are consecințe directe în scăderea apetitului pentru sport și mișcare. Nivelul efortului fizic este adoptat de timpuriu şi tinde să persiste toată viaţa, acest lucru având o mare importanță asupra obezității la copii și, ulterior, în viața de adult.

Curțile școlilor reprezintă cel mai mare și mai la îndemână spațiu public ce poate fi utilizat pentru promovarea sportului de masă în comunitățile locale. Un calcul făcut la nivelul municipiului Cluj-Napoca a arătat că, prin folosirea curților școlare, spațiile de joacă din oraș s-ar tripla, cel puțin ca mărime.

În deceniile trecute, generații întregi de elevi s-au bucurat de posibilitatea de a face sport în curtea școlii. Acum, înaintea vacanței, este cel mai bun moment ca ele să fie repuse la dispoziția copiilor, pentru a face mișcare zilnic.

Semnează și tu petiția prin care îi cerem Președintelui Asociației Municipiilor din România să convingă primarii să deschidă curțile școlilor pentru copii și rezidenți!

Semnează și tu petiția!

semneaza petitia

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading