Polonia forțată să importe cărbune în ciuda rezervelor sale

by | 22 Jul 2022 | Social

Războiul dintre Rusia și Ucraina creează situații dificile de aprovizionare cu energie care se vor acutiza în următoarele săptămâni și luni. Nu este deloc paradoxal faptul că Polonia, care deține cele mai mari rezerve de cărbune de pe continentul european, este nevoită să importe cărbune pentru a înlocui cărbunele rusesc pe care îl folosește, în loc să-și folosească propriile rezerve.

Guvernul Morawiecki a decis să întrerupă importul de cărbune rusesc la începutul lunii mai, în timp ce alte țări europene au stabilit o dată țintă de 1 august. Dar cărbunele rămâne o resursă energetică majoră pentru mulți polonezi, 4,3 milioane de gospodării îl folosesc și consumă aproximativ 7,4 milioane de tone de cărbune pe an, potrivit Ministerului Climei și Mediului. O alternativă trebuie deci găsită pentru toate aceste familii. Pentru a compensa interzicerea cărbunelui rusesc, Polonia trebuie acum să importe peste zece milioane de tone din alte țări, precum Columbia, Indonezia, Africa de Sud și chiar Australia.

Pentru a duce la îndeplinire această politică de import din cealaltă parte a lumii, guvernul polonez a ales să-l subvenționeze: va cumpăra cărbune la prețul ridicat actual și îl va pune la dispoziție polonezilor la prețul de anul trecut suportănd diferenta semnificativa de pret. Anul trecut, cărbunele se tranzacționa la aproximativ 996 de zloți pe tonă (aproximativ 215 EUR) – astazi este intre 2.000 si 3.000 de zloti.

Polonia este frustrată de absurditatea situației, fiind cea mai recentă victimă a politicilor de la Bruxelles, de a nu putea pune cărbunele său la dispoziția polonezilor din cauza directivelor europene. „Deși avem mult cărbune, nu putem să-l furnizăm cetățenilor sau să-l vindem profitabil atunci când există o cerere mare, dar putem sa-l importăm, ceea ce este revoltator”, a declarat Patryk Jaki europarlamentar din partea Partidului Solidarității.

Deocamdată, Polonia este în criză. Oponenții guvernului – liberalii și partidele de stânga – pledează pentru o transformare a sistemului polonez, o tranzitie către energia eoliană, fotovoltaică și chiar nucleară. Dependentă de cărbune, dar fără acces total la propriile rezerve, Polonia este obligată să importe din ce în ce mai mult cărbune la prețuri din ce în ce mai mari. Guvernul Morawiecki încearcă să găsească soluții și tocmai a anunțat numirea unui ministru specializat în rezolvarea problemei cărbunelui.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading