Polonia: O nouă lege împotriva propagandei LGBT în școli

by | 3 Mar 2022 | Social

După ce Ungaria a programat un referendum pentru 3 aprilie pe tema protecției copilului și a propagandei LGBT în școli, și Polonia se pregătește să introducă legislație în acest domeniu.

Un nou proiect de lege tocmai a fost adoptat de Parlamentul polonez pentru a împiedica lobbyiștii LGBT să-și răspândească activismul în școli. „Legea Czarnek” – numită după ministrul Educației Przemysław Czarnek – trebuie să primească acum semnătura președintelui Andrzej Duda înainte de a putea fi validată și aplicată definitiv. Stânga și liberalii își păstrează o mică speranță că președintele va refuza acest proiect de lege, dar este puțin probabil. Rezistența la ideologia LGBT în scoli a făcut parte din programul de realegere al lui Duda din 2020, ca parte a unei „carte a familiei”, care includea și o garanție de a proteja dreptul părintesc de a determina cursul educației copilului în conformitate cu dorințele familiei și de a încuraja noi posibilități de educație la domiciliu.

Legea a fost aprobată de deputați, dar respinsă în Senat, unde partidul de guvernământ PIS nu are majoritatea. Cu toate acestea, în caz de dezacord între cele două camere, Constituția poloneză prevede ca ultimul cuvânt să fie acordat deputaților.

„Legea Czarnek” ia forma unui amendament la Legea generală a educației. Nu numai că abordează problema propagandei LGBT, ci schimbă relațiile de autoritate în cadrul sistemului de învățământ polonez. Acest punct a ridicat mai multă opoziție decât dilema ideologică. Proiectul de lege întărește autoritatea inspectorilor în detrimentul primarilor orașelor, care până acum aveau puterea de a controla directorii școlilor.

Dacă legea va fi aprobată, inspectorii vor stabili numirea directorilor școlilor având mai multe pârghii în inspecția și supravegherea evenimentelor și cursurilor suplimentare organizate de școli — în special, a intervențiilor ONG-urilor, izvorul activismului LGBT. În practică, acest lucru va permite Ministerului Educației să se opună politicilor unor orașe conduse de liberali, precum Varșovia și Gdańsk, de a aduce activiști LGBT în școli. Adesea ascunse sub pretextul combaterii discriminării, aceste grupuri de stânga răspândesc agenda pro-LGBT și implementează educația sexuală în conformitate cu standardele recomandate de OMS, care au făcut obiectul multor contestații în Polonia. Amenințarea proiectului de lege la adresa liberalilor este evidentă: dacă va trece, multe asociații de stânga nu vor mai avea frâu liber să intervină în școli.

Dar nu sunt singurii care își exprimă îngrijorarea. Partidul de dreapta Konfederacja, care reunește liberal-conservatori și naționaliști în aceeași coaliție, critică și el textul și avertizează împotriva centralizării excesive a sistemului de învățământ. Dacă în viitor stânga ar urma să revină la putere, măsura s-ar întoarce fără îndoială asupra conservatorilor. „Odată centralizat, acest sistem va fi folosit de guvernele ulterioare și din păcate, nu avem nicio certitudine cu privire la natura acelor guverne”, a avertizat deputatul Robert Winnicki, șeful Mișcării Naționale, membru al Konfederacja, în timpul dezbaterii parlamentare.

Susținătorii legii înțeleg acest risc, dar recunosc și necesitatea urgentă ca statul să intervină împotriva ofensivelor culturii LGBT susținute de europeni, a cărei influență este în creștere în Polonia. Președintele Andrzej Duda are până pe 3 martie să aprobe legea.

Etichete: LGBT | Polonia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading