Poți depune plângere pentru discriminare la CNCD dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi

by | 12 Aug 2021 | Social

În această perioadă angajatorii se pot regăsi în situații diverse de discriminare între cei care se vaccinează și cei ce nu o fac; prin solicitarea unor informații cu caracter personal, cum ar fi solicitarea certificatului de vaccinare sau a rezultatului unui test Covid.

De principiu, salariații nu pot fi obligați de angajatori să se vaccineze pentru că în România vaccinarea nu este obligatorie.  Angajatorii pot ajunge, deși nu au intenția directă de a discrimina pe vreunul dintre salariați, să pună presiune pe cei care nu vor să se vaccineze. De pildă, să-i întrebe dacă s-au vaccinat sau au de gând să o facă – mai exact, să-i forțeze, cumva, să spună dacă au făcut-o sau nu. Dincolo de faptul că vorbim și de o problemă de prelucrare a unor date personale – și nu unele oarecare, ci din categoria celor sensibile (țin de sănătatea personală) – angajatorii nu-i pot forța pe angajați să le dea o asemenea informație, neavând la acest moment nicio bază legală pentru a le-o pretinde.

Totuși, angajatorii ar putea merge mai departe și să încerce să convingă salariații să se vaccineze, utilizând diverse mijloace, inclusiv prin amenințarea cu aplicarea de sancțiuni sau chiar concedierea. În aceste cazuri salariații au la îndemână 0 soluție mult mai rapidă decât acționarea în judecată. Salariatul poate face sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) printr-o petiție, în condițiile în care stabilirea, de către angajatori, a unor restricții sau aplicarea unor sancțiuni ori măsuri pe criteriul nevaccinării ar putea reprezenta o măsură discriminatorie.

Petițiile se depun direct pe site-ul CNCD. (click pe link)

Sesizarea se poate face în termen de un an de la data săvârșirii faptei de discriminare sau de la data la care reclamantul a luat cunostință de ea. Cu toate acestea, cu cât petiția este transmisă cât mai repede de la momentul săvârșirii faptei sau de la momentul când reclamantul a luat cunoștință de ea, cu atât este mai bine, în ideea că, odată cu trecerea timpului, probele și mărturiile se pierd.

 

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading