Un bărbat de 37 de ani, cu handicap psihic, din județul Buzău este primul român condamnat la un an de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce în primăvara anului trecut a fugit dintr-un modul izolator aflat în curtea secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean.

În luna aprilie 2020, Matei Strugurel a fost internat pentru că tușea puternic unde aştepta rezultatul testului pentru COVID-19. Bărbatul a fugit, însă, din spital de frică să nu ia Covid-19. El a fost prins după trei ore de polițiștii de transporturi feroviare în Gara Boboc, pe drumul spre casă. Testul a indicat ulterior că el nu era infectat cu coronavirus, dar suferea de TBC.

Decizia a fost atacată de către bărbat, iar miercuri Curtea de Apel Ploiești a respins ca inadmisibil apelul acestuia, potrivit portalului instanțelor. Astfel, Matei Strugurel rămâne cu condamnarea de 1 an de închisoare, decizia Curții de Apel Ploiești fiind definitivă.


Este primul caz din România în care se aplică pedeapsa de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.