Proiect: Înainte de primirea pensiei de urmaș, s-ar putea primi integral, timp de doi ani, pensia celui decedat

by | 26 Apr 2021 | Social

Moștenitorii legali ar putea primi integral, timp de doi ani, pensia persoanei decedate, înainte să primească pensia de urmaș prevăzută de lege, după cum se arată într-o propunere legislativă înregistrată miercuri la Senat.

Potrivit propunerii menționate, se are în vedere modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 în sensul că persoanele care vin la moșternire vor putea primi integral pensia celui decedat, timp de doi ani, în anumite condiții, înainte de a începe să primească pensia de urmaș.

Proiectul a fost depus la Senat și poate fi consultat aici.

Astfel, pensia moștenită, așa cum este prevăzută în documentul menționat pentru a fi introdusă în legislație, s-ar cuveni persoanelor care se află în drept să îl moștenească pe cel care a decedat, dacă acesta îndeplinea cel puțin una dintre următoarele condiții:

îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, conform legislației în vigoare; și/sau
îndeplinea vârsta legală cu stagiu complet de cotizare, conform legislației în vigoare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați.

Abia după trecerea celor doi ani de zile de la acordarea pensiei moștenite din momentul decesului persoanei se va trece la pensia de urmaș, aplicabilă în prezent.

Pensia de urmaș se cuvine, conform legii, copiilor și soțului supraviețuitor, dacă cel decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a putea ieși la pensie.

Potrivit legislației în vigoare, „soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani”.

Cu toate acestea, chiar și în cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar a fost de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează, potrivit legii, “cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus”.

Copiii, în schimb, au dreptul la pensie de urmaș astfel:

până la vârsta de 16 ani;
dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani; dar și
pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada de până la împlinirea vârstei de 16 ani ori pe perioada în care își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși însă vârsta de 26 de ani.

După cum se arată în cadrul textului proiectului, această propunere legislativă vine ca o “compensare pe care o primește moștenitorul persoanei decedate pentru anii de contribuție la sistemul de pensii pentru asigurarea dreptului la securitate și asistență socială, la o viață demnă și independentă a urmașului”. Așa cum am menționat deja, după doi ani de la primirea acestei pensii moștenite, moștenitorii legali vor beneficia automat de pensia de urmaș, așa cum este ea deja prevăzută în lege.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading