Protecția Copilului Suceava anchetează abuziv un protest al copiilor care își cer dreptul la educație

by | 19 Nov 2021 | Social

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a deschis o anchetă după ce, pe 10 noiembrie, aproape 100 de elevi și părinți din comuna Bosanci au mărșăluit 10 kilometri până la Inspectoratul Școlar, pentru a protesta împotriva funcționării online a școlilor unde rata de vaccinare este scăzută. Județul Suceava este în scenariul verde deoarece are cea mai mică rată de infectare, 1.52, în ciuda faptului că are cea mică rată de vaccinare, 27.63%. Ancheta pare abuziva și la executată la comandă.

„Marșul pentru Educație” din 10 noiembrie a fost organizat de „Suceava Educată”. Participanții au strigat „Vrem la școală” și au purtat pancarte cu mesaje atât împotriva școlii online, cât și împotriva vaccinării.

Potrivit publicației locale, printre mesajele afișate pe pancarte se numără: ”Copiii noștri nu-s cobaii voștri!”, ”Vrem la școală!”, ”Corpul meu, alegerea mea. Sau acum nu se mai aplică?”, ”O țară civilizată este o țară educată”, ”Deschideți școlile fără condiționări!”

În fața Inspectoratului Școlar au protestat circa 500 de oameni, veniți și din alte comune de pe traseu.

Inspectorul adjunct școlar Ioan Puiu a spus atunci că la marș ar fi trebuit să participe doar adulții ca și cum nu copiii ar fi cei afectați.

„Din punctul nostru de vedere, acest protest se putea face doar cu părinți, nu și cu copii. Nu pot crede, domnule primar (Neculai Miron – n.r.) că ați acceptat să aduceți copii de clasă pregătitoare kilometri întregi pe jos până aici. Veți vedea câte viroze vor face după acest protest”, a declarat atunci adjunctul IȘJ Suceava, Ioan Puiu, potrivit obiectivdesuceava.ro.

Iohannis pare să nu fie de acord cu anchetarea prezenței copiilor la proteste. El susține încă din 2 februarie 2017 participarea copiilor la proteste, “pentru o lectie autentica de democratie”:

Democratia trebuie tinuta vie, democratia trebuie aparata zi de zi, revigorata! Democratia nu este niciodata de la sine inteleasa si pentru multa democratie este nevoie de multa educatie, si ii felicit pe parintii care si-au dus copiii in Piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie!

a susținut Iohannis în Parlament.

De altfel în 2017, cu ocazia multelor proteste organizate de ong-uri #rezist, au fost făcute multe plângeri pentru prezența copiilor la manifestări însă Protecția Copilului nu a dorit să ancheteze:

“…Deoarece protestele se desfășurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii puteau participa la acestea,

Opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinților care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoțească la proteste și ar fi contrar libertății de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept….”a transmis DGASPC Sibiu după un protest cu prezența copiilor în număr mare în februarie 2017.

La fel s-a întâmplat și cu alte ocazii, fie că a fost vorba de proteste, marșuri sau parade.

Iată o colecție de imagini semnificative:

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading