Putin tremură! Procurorii români i-au deschis dosar penal pentru invazia Ucrainei

by | 12 Jul 2022 | Social

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în legătură cu invazia rusă din Ucraina. Mai exact, procurorii investighează săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii şi consecinţele operaţiunilor militare asupra cetățenilor români sau celor care de altă naționalitate care au și cetăţenie română.

Această decizie vine, oarecum firesc, după ce procurorii români NU au reușit să finalizeze nici acum, după 33 ani, rechizitoriul în dosarul Revoluției române din decembrie 1989.  Experiența procurorilor români în dosare grele care vizează conflicte militare își va spune cuvântul.

Parchetul Militar anchetează infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal. Cetăţenii ucraineni şi/sau români care sunt victime sau martori ale crimelor de război săvârşite de Federaţia Rusă în Ucraina pot să contacteze Parchetul militar în limbile română, ucraineană sau engleză completând chestionarul care se găsește aici. 

Comunicatul Parchetului General:

“La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.

Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.

Conform art. 10 C.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române.”

Chestionarul cuprinde următoarele întrebări:

  • Sunteţi victima sau martorul crimelor împotriva umanităţii în contextul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi sunteţi dispus să completaţi prezentul chestionar?
  • Aţi fost victimă sau martor pentru una din următoarele situaţii: uciderea unor persoane; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane; deportarea sau transferarea forţată; torturarea unor persoane; violul sau agresiunea sexuală; privarea de libertate; fapte cauzatoare de suferinţe mari?
  • Unde s-a întâmplat infracţiunea? Numele oraşului/regiunea din Ucraina/comuna/satul; data la care s-a întâmplat infracţiunea/intervalul de timp în care s-a întâmplat infracţiunea.
  • Cine sunt autorii infracţiunii? Militarii Federaţiei Ruse; alte persoane; nu cunosc.
  • Probele deţinute. Dacă deţineţi fotografii, materiale video sau alte probe, vă rugăm să nu le distrugeţi sau ştergeţi. Autorităţile române s-ar putea să vă ceară permisiunea de a folosi aceste probe.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading