Potrivit ONU, nimic nu ar trebui să împiedice minorii să întrețină relații sexuale cu adulți atâta timp cât este consimțit. Comitetul Internațional de Juriști (CIJ) al Națiunilor Unite, principalul organ judiciar al organizației, a dezvăluit un nou set de propuneri de principii juridice.
Dacă recomandările sale vor fi implementate, acestea ar elimina reglementările privind cerințele de vârstă minimă pentru relațiile sexuale și ar deschide calea pentru dezincriminarea pedofiliei.
According to the United Nations, children may consent to sex with adults. This has been the plan all along.
Source: https://t.co/gu3YpclgWh pic.twitter.com/Vm1DfyPTpO
— Ian Miles Cheong (@stillgray) April 16, 2023
Launched on IWD, this hideous UN Report, foreword by Edwin Cameron seeks to decriminalise sex – even between children & adults.
They have the temerity to call it 'The 8 March Principles' gaslighting women everywhere.
— Michelle Uriarau (@singlikeadiva) April 15, 2023
Raportul intitulat „Principiile de 8 martie”, publicate de Ziua Internațională a Femeii, propun o abordare bazată pe drepturile omului a legilor care incriminează comportamentul legat de sex, consumul de droguri, sănătatea sexuală și reproductivă, lipsa de adăpost și sărăcia.
„Legea penală este printre cele mai dure instrumente de care dispune statul pentru a exercita controlul asupra indivizilor… ca atare, ar trebui să fie o măsură de ultimă instanță; cu toate acestea, la nivel global, a existat o tendință în creștere spre supraincriminare”, explică directorul de drept și politici al ICJ, Ian Seiderman, într-un comunicat de presă. „Trebuie să recunoaștem că aceste legi nu numai că încalcă drepturile omului, ci și principiile fundamentale ale dreptului penal în sine”, a adăugat el.
Întocmită de CIJ cu sediul la Geneva și cu asistența Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Principiul 16 prevede:
În ceea ce privește aplicarea legii penale, orice vârstă minimă prescrisă de consimțământ la sex trebuie aplicată într-o manieră nediscriminatorie. Aplicarea nu poate fi legată de sexul/sexul participanților sau de vârsta consimțământului la căsătorie. Mai mult decât atât, comportamentul sexual care implică persoane sub vârsta minimă de consimțământ pentru sex, prescrisă pe plan intern, poate fi consensual în fapt, dacă nu în drept. În acest context, aplicarea legii penale ar trebui să reflecte drepturile și capacitatea persoanelor sub 18 ani de a lua decizii privind angajarea într-un comportament sexual consensual și dreptul lor de a fi audiate în problemele care le privesc.
Important este că raportul nu face nicio mențiune despre drepturile părinților în acest domeniu, rolul lor în luarea deciziilor este inexistent. În plus, nu stabilește nicio vârstă la care să fie imposibil ca un copil să își dea consimțământul la sex.
Alături de alte organizații și instituții, Amnesty International și-a exprimat sprijinul pentru toate principiile cuprinse în raport.